Oglasne pasice/bannerji

Oglasna pasica, oglas, banner oglas, banner oziroma web banner so izrazi za obliko oglaševanja na svetovnem spletu. Oglasna pasica/banner predstavlja zaključeno grafično celoto določenih dimenzij, ki je vstavljena v spletno stran z namenom, da privabi obisk.

Oglasne pasice/bannerji imajo enako funkcijo, kot tradicionalni oglasi v klasičnih medijih, ki oglašujejo izdelke, storitve, razloge za kaj je nekdo boljši od drugih, … Za razliko od tradicionalnih oglasov pa lahko spletne pasice/bannerje merimo in z njimi ciljamo na točno določene uporabnike. Uporabnike lahko ob kliku na oglas in prihodom na našo stran celo sledimo.

Oglasna pasica/banner je lahko narejen v različnih tehnologijah, kot so JPEG, GIF, PNG, Javasript in Flash. Za oglasne pasice/bannerje, ki imajo animacijo, zvok ali video najpogosteje uporabljamo Flash tehnologijo.

Oglasne pasice/bannerji so največkrat pozicionirani na straneh, ki imajo velik doseg. Pri nas so to največkrat novičarski portali (24ur.com, Siol.net, …), različni forumi (med.over.net), namenski portali (avto.net, neprimecnine.net, …) …

Spletna pasica/banner se prikaže ob naložitvi spletne strani. Temu dogodku rečemo prikaz ali s tujko “impression”. Ob kliku uporabnika na oglasno pasico/banner pa klik ali s tujko “click trought”. Običajno se na strani prikazuje več oglasov naključno, ki jih posreduje centralni sistem ali strežnik za oglase – “ad server”.

Vsak prikaz in klik na oglasno pasico/banner se zabeležita in sta lahko osnovi za izračun cene oglaševanja. Uporabi pa se lahko pa tudi model, kjer plačamo “dobro ime” spletne strani in s tem samo prisotnost oglasne pasice/bannerja na določeni strani.

Zgodovina

Pionirji v oglasnih pasicah/bannerjih so bili pri podjetju Prodigy, kjer so že v 80. ponujali spletno oglaševanje. Prvo oglasno pasico/banner, ki je imel klik funkcijo pa so prodali pri Global Network Navigatiorju leta 1993. Podjetje HotWired pa je bilo prvo podjetje, ki je začelo oglase prodajati v večjih količinah.

Kljub napovedim, da bo oglaševanje na spletu zadalo hud udarec tradicionalnim načinom oglaševanja se to še ni zgodilo. Tradicionalni mediji še vedno ostajajo za veliko večino podjetij glavni kanali komunikacije.

Med leti 1994 do 2000 so se oglasne pasice/bannerji prodajali po modelu prikazov oz. “impressions”. Ta model lahko najdemo v uporabi tudi še v Sloveniji. Po radikalni revoluciji in “propadu” tega modela pa se razvil nov model, ki ga je najprej predstavil GoTo.com in kasneje Overture, Yahoo in ga sedaj masovno uporablja Google (AdWords), ki temelji na sledljivosti in številu klikov.

Standardi

Oglasne pasice/oglasi so bili do neke mere standardizirani s strani IAB.

Naprednejše oblike oglasnih pasic/bannerjev

Trenutne smernice naprednejših oblik oglasnih pasic/bannerjev, ki se pojavljajo so integracija z družbenimi omrežji in funkcionalni bannerji. Integracija družbenih omrežjih v oglasne pasice/bannerje se pojavlja v obliki Twitter izpisov ali Facebook Like gumba. Funkcionalni bannerji pa se pojavljajo v oblikah, kjer del funkcionalnosti same strani selimo v banner. Primer takšnih oglasnih pasic/bannerjev so različni testi, ankete, vnosna polja, …

Viri: Večletne izkušnje in seveda Wiki