Pomagalnik

Pomagalnik

Strokovnjak za digitalne medije.

Optimizacija spletnih strani (SEO)

Namen optimizacije spletnih strani (SEO) je povečanje obiska in višja pozicija med najdenimi rezultati v iskalnikih, kot je npr. Google. Med najdenimi rezultati v iskalnikih se na prvih strani opravi približno 80% klikov, na drugi strani pa slabih 20%. Zaradi tega je optimizacija spletnih strani za iskalnike za vsako stran ključnega pomena. Pozicijo v iskalnikih določata dva kriterija, prvi kriterij je kaj mi pravimo o sebi, drugi pa kaj drugi pravijo o nas.

Optimizacija spletni strani na kratko SEO ali širše SEM je precej široka tema. Zaradi konstantnega spreminjanja algoritmov iskalnikov točne formule za uspeh ni. Faktorji, ki vplivajo na pozicijo spletnih strani na iskalnikih pa se iz dneva v dan spreminjajo in dodajajo. Lep primer opisa faktorjev za optimizacijo je Periodična tabela SEO dejavnikov.

Zaradi zapletenosti spletne optimizacije so se razvila podjetja, ki se ukvarjajo izključno z SEO/SEM optimizacijo, ki jo za vas proti ustreznemu plačilu tudi izvedejo. Pri izgradnji same strani pa se lahko z malo pameti nekaterim stroškom izognemo in tako opravimo velik delež optimizacije same spletne strani.

Optimizacijo spletnih strani delimo v grobem na dva dela, in sicer na “on-site” in “off-site” optimizacijo. Optimizacija “on-site” oz. slovensko na spletni strani se naprej deli na tehnično in vsebinsko optimizacijo. V “off-site” oz. slovensko izven naše strani pa se štejejo objave in omembe na drugih straneh in družbenih omrežjih.

Tehnični del optimizacije za spletne iskalnike je pogojen z ustreznim programiranjem, upoštevanjem vseh usmeritev in uporabe ustreznih označb za določene elemente, kot so slike, besedilo, naslovi, video, … Vsebinski del spletne optimizacije pa se nanaša na pripravo same vsebine. Vsebina mora biti ustrezno izbrana, strukturirana in napisana v pravi obliki. Eno stran spletnega mesta običajno optimiziramo na 2 do 3 ključni besedi.

Spodnje usmeritve vam bodo v pomoč pri pripravi osnovne optimizacije spletne strani. Pa veliko uspeha pri spletni optimizaciji.

Kljulčne besede spletne strani

Orodja v pomoč: Google Keyword Tool in Google Insights for search.

Vsebina spletne strani

Optimizacija slik in povezav

PRIMER: <img src="Pomagalnik-za-digitalne-medije.jpg" alt="Pomagalnik za digitalne medije" title="Pomagalnik - Blog za digitalne medije." />

Naslov spletne strani (Title)

PRIMER: Optimizacija spletnih strani - Pomagalnik za digitalne medije

META oznake