Berljivost: Optimalna dolžina vrstice

Berljivost-Optimalna-dolžina-vrstice

Prava dolžina vrstice je ključnega pomena za dobro berljivost. Tako se moramo pri pripravi spletne strani poleg samega oblikovanja, osredotočati tudi na čitljivost vsebine. Optimalna dolžina vrstice je okoli 60 znakov, če želimo doseči dobro bralno izkušnjo.

V praksi obstaja več teorij, vse pa se gibljejo v razponu med 50-75 znakov na vrstico. Kaj so lahko zgodi, če te vrednosti prekoračimo?

Preširoko besedilo – če je bralna vrstica predolga se bodo naši uporabniki težko koncentrirali na besedilo. To se zgodi zaradi tega, ker naše oči ne morejo zaznati, kje se ena vrstica konča in druga začne. Oteženo je tudi iskanje naslednje vrstice, ki jo moramo prebrati.

Preozko besedilo – če je bralna vrstica preozka bodo naši uporabniki oči premikali prehitro in si tako prekinjali svoj bralni ritem. Zaradi kratkih vrstic uporabniki velikokrat preskakujejo vsebine in tako posledično lahko preskočijo pomembne informacije.

Izkazalo se je, da je naša podzavest stimulirana, če je frekvenca preskokov v novo vrsto besedila ravno pravšnja. Namreč na vsakem začetku vrstice so uporabniki najbolj skoncentrirani, medtem ko koncentracija proti koncu postopoma pada. Da bi se izognili predolgim ali prekratkim vrsticam in kljub temu naše uporabnike ustrezno stimulirali je priporočljivo uporabljati 50-75 znakov na vrstico.

Uporaba pravila 50-75 znakov na vrstico ima tudi svoje omejitve, tako moramo v odzivnem spletnem designu (RWD) število znakov prilagajati zaslonu oz. tekoči postavitvi (fluid layout). V takšnih situacijah se običajno odločimo za ustrezno velikost besedila na izbranih napravah, ki je še ustrezno berljiva. Na manjših napravah oz. manjših zaslonih je število znakov na vrstico potem nižje, medtem ko lahko na večjih zaslonih s povečanjem velikosti font-a ostajamo znotraj pravila 50-75 znakov na vrstico.

Vsekakor pa je dobro teorijo preveriti na vsakem primeru posebej, saj je število znakov na vrstico odvisno tudi od izbire font-a in same velikosti besedila.

Komentiraj


*