Zakaj slideshow, corosel, krožni meni, … ni dobra odločitev

Zakaj-slideshow-corosel-krozni-meni-ni-dobra-odlocitev

Slideshow, corosel, krožni meni, … je lahko odlična rešitev ob pravilni vsebini, pri slabo premišljenih primerih pa je slaba izbira, ena takšnih je tudi uporaba slideshow-a na vhodni strani. Designerji in tudi naročniki obožujejo slideshow na vhodnih strani, saj rešujejo veliko problemov in omogočajo prikaz bogatih vsebin brez žrtvovanja prostora na strani.

Novičarski portali običajno novice prikazujejo v obliki slideshow-a in tako magično vse novice dobijo top primarno pozicijo in enako pomembnost. Enakega trika se posredujejo tudi spletne trgovine pri promociji svojih izdelkov. Slideshow-i rešujejo tudi glaven problem posameznih strank, in sicer kateri oddelek ali del podjetja si zasluži primarno pozicijo na strani.

Če slideshow, corosel, krožni meni, … prinaša prednosti, kot so prikaz koncentriranih bogatih vsebin in politično izmikanje prioritetnim vsebinam zakaj potem niso dobra odločitev? Njihova glavna slabost je ta, da zahtevajo od uporabnikov potrpežljivost in pozornost, ki pa so v spletnem okolju precej redko blago.

V primerih, ko je naš cilj optimizirati spletno stran za hitre klike in enostaven pregled nas slideshow-i omejujejo. Za primer vzemimo, da stran promovira 5 izdelkov, zgodb ali funkcionalnosti, … uporabniki potrebujejo vsaj 4 akcije, da se prebijejo čez celoten seznam ali pa morajo čakati ustrezen čas, da se slidshow prikaže samodejno, če imamo nastavljeno avtomatsko prehajanje med slidi. Tako so najpomembnejše informacije skrite globo v vsebini namesto, da bi bile vidne nemudoma. V takšnih primerih običajno uporabniki obupajo. Primer študije “Carousel Interaction Stats” dokazuje, da 84% uporabnikov izvede akcijo na prvem slidshow-u na domači strani medtem, ko se preostalih 16% porazdeli med ostale slide.

Primeri v katerih so slideshow, corosel, krožni meni, … odlična ideja

Slideshow, corosel, krožni meni, … so odlična rešitev pri predstavitvi linearnih podatkov. Idealen primer tega so npr. vremenske napovedi, kjer imamo običajno v obliki slideshow-a predstavljeno časovnico vremena. Drugi primer bi bila oblika prezentacije, ki jih poznamo iz PowerPoint orodij, kjer ima vsebina glavo, telo in rep. Primerna uporaba je tudi za prikaz izdelkov, fotografij, … skratka slideshow-i so dobra izbira v primerih, ko naši uporabniki točno vedo kaj jih čaka ob uporabi slidwshow-a.

Za lažje odločanje vam je na voljo tudi spletno orodje shouldiuseacarousel.com.

shouldiuseacarousel-com

Komentiraj


*