PWA – Progressive Web Apps

Progressive Web Apps na kratko PWA v slovenščini bi lahko temu rekli progresivne spletne aplikacije, mobilne spletne aplikacije ali kar spletne aplikacije. Njihova glavna značilnost je ta, da uporabljajo naprednejše funkcije brskalnikov z nekaterimi drugimi elementi progresivne izboljšave in tako dosegajo občutek pravih “native” aplikacij.

PWA za svoje delovanje uporablja API brskalnika z souporabo tradicionalnih progresivnih nadgradenj za uporabniško izkušnjo, ki je zelo podobna “native” aplikacijam na različnih platformah, se pravi tako iOS, kot Android in drugi. Pogoj za delovanje na vseh platformah je seveda to, da platforma podpira kakršni koli standardni spletni brskalnik. Razlog zato tiči v tem, da so Progressive Web Apps (PWA) običajno narejene na tehnologiji HTML, CSS in JavaScript.

Da lahko rečemo spletni aplikaciji PWA mora tehnično ustrezati naslednjim pogojem:

  • HTTPS – uporabljati mora certifikat za HTTPS protokol.
  • Service workers – skripta, ki omogoča kako se brskalnik pogovarja z mrežo in pred shranjenimi podatki. To omogoča izvedbo “offline”, ter pohitri prikazovanje vsebine.
  • Manifest – JSON datoteka, ki vsebuje ime aplikacije, URL naslov, ikone, … ki omogočajo izgradnjo oz. prikaz aplikaciji podobnega formata.

Uporabniki si svoje Progressive Web App-e namestijo enostavno preko URL povezave in dodajanjem slednje, kot ikone na svoj zaslon mobilne naprave. PWA potem na napravo namesti vse ustrezne datoteke, ki jih potrebuje za ustrezno delovanje. Običajno se nekaj podatkov shrani na samo napravo, tako uporabnik dobi občutek, da uporablja pravo “native” aplikacijo, saj so prikazi informacij res hitri.

Omeniti je potrebno tudi, da so “Progressive Web Apps” oz. mobilne spletne strani precej manjše od standardnih “native” aplikacij in tako zasedejo precej manj prostora na napravah uporabnikov.

“Progressive Web AppsA (PWA) je tako zelo priročna izbira, kadar želimo rešitev, ki bo delovala čez različne platforme, zasedla malo prostora, ponujala funkcionalnosti v primeru “offlina”, ter bila relativno poceni za razvoj. Z malo truda pa lahko PWA metodo implementiramo celo na naše spletno mesto, če seveda izvedba spletnega mesta to dopušča.

Dodatno branje za Progressive Web Apps:

 

Komentiraj


*