Optimizacija spletnih strani (SEO)

Optimizacija spletnih strani (SEO) nam omogoča doseči visoko pozicijo na spletnih iskalnikih in posledično dobiti več obiska na podlagi t.i. ključnih besed. V spodnjem besedilu si bomo pobližje ogledali spletno optimizacijo.

Med najdenimi rezultati v iskalnikih, kot je npr. Google se na prvih straneh opravi približno 80% klikov, na drugi strani pa slabih 20%. Zaradi tega je optimizacija spletnih strani za iskalnike za vsako stran ključnega pomena. Pozicijo v iskalnikih določata dva kriterija, prvi kriterij je kaj mi pravimo o sebi, drugi pa kaj drugi pravijo o nas.

Kaj je ključna beseda?

Ključna beseda je iskani niz, ki ga uporabniki vpišejo v iskalnik. Ključna beseda je lahko ena beseda, lahko pa gre za niz besed, ki predstavljajo našo ključno besedo. Da se za določeno ključno besedo prikažemo na iskalnikih, kot je npr. Google pa mora slednji razumeti, da je naša stran oz. vsebina ustrezna(relevance) na dano ključno besedo in na drugi strani oceniti, da je naša vsebina najbolj primerna za prikaz(rank).

 

Kaj je optimizacija?

Optimizacija spletnih strani na kratko SEO ali širše SEM je precej široka tema. Zaradi konstantnega spreminjanja algoritmov iskalnikov točne formule za uspeh ni. Faktorji, ki vplivajo na pozicijo spletnih strani na iskalnikih pa se iz dneva v dan spreminjajo.

Optimizacijo spletnih strani delimo v grobem na dva dela, in sicer na “on-site” in “off-site” optimizacijo. Optimizacija “on-site” oz. slovensko na spletni strani se naprej deli na tehnično in vsebinsko optimizacijo. V “off-site” oz. slovensko izven naše strani pa se štejejo objave in omembe na drugih straneh in družbenih omrežjih.

 

Tehnična optimizacija

Tehnični del optimizacije za spletne iskalnike je pogojen z ustreznim programiranjem, upoštevanjem vseh usmeritev in uporabe ustreznih označb za določene elemente, kot so:

 • slike,
 • besedilo,
 • naslovi,
 • seznami,
 • video, …

Vsebinska optimizacija

Vsebinski del spletne optimizacije pa se nanaša na pripravo same vsebine. Vsebina mora biti ustrezno izbrana, strukturirana in napisana v pravi obliki. Eno stran spletnega mesta običajno optimiziramo na 2 do 3 ključni besedi.

Optimizacija spletnih strani (SEO) -Miselni vzorec

Kako optimizirati spletno stran?

Spletno stran lahko optimiziramo na več načinov, lahko se optimizacije lotimo sami ali pa to zaupamo usposobljenim strokovnjakom za SEO/SEM. Zavedati se moramo, da je spletna optimizacija dolgoročen proces, lahko se tudi zgodi, da na določene besede nikoli ne pridemo na prvo mesto, ker so drugi enostavno za določen niz besed boljši od nas oz. imajo zato na voljo več sredstev.

 

Koliko stane optimizacija spletne strani?

Če se optimizacije lotimo sami, potrebujemo zato le dovolj časa in volje. Če se odločimo za pomoč zunanjih strokovnjakov pa se cene začnejo pri nekaj 100 EUR pa vse do nekaj 1000 EUR. Cena je seveda odvisna od zahtevnosti optimizacije oz. zasičenosti trga.

Optimizacija spletnih strani brezplačno

Če imamo omejena sredstva nam ne preostane drugega, kot  da se spletne optimizacije lotimo sami. Z malo kmečke pameti lahko z malo vložka dosežemo že precej dobre rezultate. Govorimo seveda za primere, ko za določene ključne besede konkurenca ni močna. Upoštevati moramo:

 • Ustrezno tehnično optimizacijo (pravilna uporaba kode, meta oznak, strukture, …)
 • Ustrezna struktura vsebine (naslovi, ključne besede, seznami, …)
 • Uporaba multimedije (slike, grafike, video, …)

Najvišja mesta v iskalnikih, kot je Google

Najvišja mesta v iskalnikih je možno doseči na ključne besede, ki nimajo dobre optimizacije oz. močne konkurence. V primerih močne konkurence bomo velikokrat potrebovali pomoč strokovnjakov za SEO/SEM in dovolj sredstev, da se prerinemo na prvo stran. Velika verjetnost je, da bomo na določene ključne besede vedno ostali na drugi strani, zato se je potrebno preusmeriti še na kake druge ključne besede ali spremeniti strategijo. Pravi strokovnjaki bodo zagotovo vedeli kaj storiti.

Pisanje za splet in SEO optimizacija

Pisanje objav na spletu je veščina. Kot je značilno za vsako veščino tudi tu potrebujemo teorijo in še več prakse. Za dobre in SEO-ju prijazne objave pa je potrebno v mislih imeti strukturo objave in seveda vsebino, ki bo uporabnikom zanimiva, ter prijazna. Tu si lahko pomagamo z naslovi, podnaslovi, odstavki in multimedijskimi vložki.

Če so vsebine razumljive in všečne imajo veliko večje verjetnost deljenja na družbenih omrežjih. Posledično pa nam takšno povezovanje in referiranje objav izboljšuje pozicijo na iskalnikih, kot je Google. Deljenje objav na družbenih omrežjih so pogojene tudi z samo naravo vsebine, npr. zelo tehnične objave bodo dosegale zelo nizko ali nično število objav, medtem ko recepti, zanimivi posnetki, fotografije, nagradne igre, … dosegajo višje številke.

Če se poglobimo globlje v pisanje objav ugotovimo, da je na eni strani pisanje za spletne iskalnike – SEO, kjer je v ozadju več matematike (pojavljanje besed, nizov, povezovanje, …) in na drugi strani vsebina prijazna uporabnikom (kratka, jedrnata, malo ponavljanj). Lahko se odločimo za eno ali drugo, še bolje pa je poiskati idealno razmerje. Osebno verjamem, da se bodo iskalni logaritmi skozi čas izboljšali in bodo objave, ki so bolj prijazne uporabnikom postale pomembnejše.

Spletne vsebine ne beremo, ampak jih skeniramo. Iz analiz je razvidno, da samo 16% ljudi prebere celotno vsebino. Zaradi tega je pomembno besedilo oblikovati tako, da omogoča skeniranje besedila. Kakovost obiskov se kaže tako, da si uporabniki zapomnijo več informacij, manjša je obremenjenost klicnega centra, ker se informacije najdejo na spletu, izboljša se vtis in zaupanje v podjetje, uporabniki preživijo več časa na spletnih straneh, …

Besedilo je potrebno razbiti na naslov, podnaslov in odstavek/ke. Naslovi morajo biti informativni – vprašanje / odgovor. Vsak odstavek mora imeti eno temo in zaželeni so grafični elementi. Pri večji količini besedila uporabimo princip obrnjene piramide, kazalo in povzetek na vrhu.

Slog besedila mora biti informativno(podajanje dejstev), jedrnato(manj vsebine, kot bi jo napisali za kakšno drugačno objavo) in poljudno(nestrokoven jezik, tako da ga razumejo vsi). V samem besedilu uporabljamo okrepljeno besedilo – “bold”, povezave na druge vire in strani, sezname, tabele, …

Iskalnik Google ima določene filter, ki kaznujejo kopirane vsebine. Tako kopiranje iz drugih virov ni priporočljivo. Googlovi filtri trenutno zahtevajo, da je le 51% vsebine unikatne. Pri tako nizkem pogoju lahko hitro dodelamo vsebine, da to dosežemo. Spodnje usmeritve vam bodo v pomoč pri pripravi osnovne optimizacije spletne strani.

Ključne besede spletne strani

 • Iskanje in določanje ključnih besed je prava umetnost
 • Uporabljamo popularne ključne besede, katere uporabljajo tudi naši uporabniki oz. kupci
 • Priporočljiva koncentracija ključnih besed na besedilo ni točno določeno, običajno pa je med 3-5 ključnih besed
 • Analize konkurence, če ta seveda obstaja

Orodja v pomoč: Google Keyword Tool in Google Insights for search.

Vsebina spletne strani

 • Kvalitetna, relativna in ažurna vsebina
 • Optimalno 1300 do 1500 besed za vsebinske strani in 300 do 500 za produktne strani
 • Marketinško oblikovano besedilo
 • Pri pisanju besedila imejte v mislih uporabnika oz. bralca
 • 3-5% pojavljanje ključnih besed
 • Različne oblike, skloni, izpeljanke ključnih besed
 • zpostavljenost pomembnih informacij
 • Uporaba naslovov, podnaslovov, seznamov, okvirjev, različnih tipografij

Optimizacija slik in povezav

 • Ime datoteke
 • Opis slike (ALT)
 • Naslov slike (TITLE)
 • Naslov povezave (TITLE)
 • Atribut “Nofollow”

PRIMER: <img src=”Pomagalnik-za-digitalne-medije.jpg” alt=”Pomagalnik za digitalne medije” title=”Pomagalnik – Blog za digitalne medije.” />

Naslov spletne strani (Title)

 • Naslov je zelo pomemben pri spletni optimizaciji
 • Unikaten naslov na vsaki strani
 • Opisni naslovi
 • Vključujejo naj ključne besede

PRIMER: Optimizacija spletnih strani – Pomagalnik

META oznake

 • Unikatna vsebina na vsaki strani
 • Opis: 2-3 kratki stavki, do 160 znakov. Uporabimo lahko tudi prvi odstavek.
 • Ključne besede: do 250 znakov (uporabite besede, ki ste jih izbrali na začetku). Nekateri SEO strokovnjaki to značko tudi odsvetujejo.
 • Različne oblike in sinonimi za ključne besede

Posebne META oznake

Posebne META oznake, kot so Schema(le nekatere, kot npr. produkt) in Open graph, ki so namenjene deljenju vsebin na družbenih omrežjih in drugih storitvah tudi pomagajo pri spletni optimizaciji.

E-E-A-T in YMYL

E-E-A-T in YMYL

Koncept E-E-A-T (Experience, Expertise, Authoritativeness, and Trustworthiness) naj bi v praksi tako nagrajeval izkušnje, kakovostno vsebino, dobro iskalno izkušnjo, spletna mesta s strokovnim znanjem, avtoriteto in zanesljivostjo. Slednja naj bi tako kotirala višje, kot tista, ki tega nimajo. V tem primeru se povprečna vsebina na povprečni strani odreže slabše.

Obstaja veliko YMYL(Your Money or Your Life) tem, toda Google pravi, da morajo ocenjevalci kakovosti (Quality Raters) uporabiti lastno presojo, da ugotovijo ali stran ustreza vsebini YMYL. Tako morajo te strani dosegati najvišji nivo E-E-A-T. YMYL ni direkten faktor, ki vpliva na pozicijo je pa pomemben, če imamo takšne vsebine. Zato bodite pri ustvarjanju oz. načrtovanju pozorni na YMYL in E-E-A-T koncepta, saj oba vplivata na spletno optimizacijo.

Orodja za spletno optimizacijo

Doseganje pozicij na prvih straneh iskalnikov, kot je Google so za velika in mala podjetja zelo pomembna. Prve strani iskalnikov prinašajo namreč več prometa in posledično tudi več zaslužka. Ker je spletna optimizacija (SEO) živa stvar in se je potrebno z njo ukvarjati ves čas nam pri tem lahko pomagajo tudi orodja za spletno optimizacijo.

Uporabno branje za spletno optimizacijo

Premisli preden napišeš/objaviš

Preden začnete pisati objavo premislite o njeni vsebini oz. glavnemu sporočilu. Na katero vprašanje, problem, … odgovarjate. Kaj želite sporočiti svojim bralcem. Odgovore na ta vprašanja si zapišite in naj bodo vodilo za vaše pisanje.

Optimizacija spletnih strani je zahteven in dolgoročen proces, zato ne obupajte prehitro. Pa veliko uspeha pri spletni optimizaciji.

Arhiv objav "SEO"