Pravno obvestilo

Avtorske pravice

Vsebina na blogu je objavljena pod licenco – Priznavanje avtorstva-Deljenje pod enakimi pogoji 2.5 Slovenija.

Dovoljeno vam je:

  • reproduciranje, distribuiranje, dajanje v najem in priobčevanje dela javnosti.
  • spreminjanje, preoblikovanje ali nadgrajevanje za kateri koli namen, tudi v komercialne namene

Pod naslednjimi pogoji:

  • Priznanje avtorstva. Pri uporabi dela morate navesti izvirnega avtorja na način, ki ga določi izvirni avtor oziroma dajalec licence. Avtor Pomagalnik – povezava www.pomagalnik.com
  • Deljenje pod enakimi pogoji. Če spremenite, preoblikujete ali uporabite to delo v svojem delu, lahko distribuirate predelavo dela le pod licenco, ki je enaka tej.

Izključitev odgovornosti

Spletna stran je vzdrževana z največjo mero skrbnosti in skuša zagotoviti najbolj točno in ažurno vsebino, vendar ne prevzemam nobenih garancij o njeni točnosti in ažurnosti. Vsebine lahko kadarkoli spreminjam brez predhodnega obvestila uporabnikov in ne odgovarjam za posledice povzročenih sprememb. Vsi uporabniki vso objavljeno vsebino uporabljajo na lastno odgovornost. Spletna stran nudi tudi povezave na vrsto drugih spletnih strani in storitev, pri čemer pa ne odgovarjam za njihove splošne pogoje uporabe ali način, s katerim upravljajo s podatki o uporabnikih. Pozivam vas, da na teh spletnih straneh vedno preverite njihove splošne pogoje uporabe. Prav tako ne sprejemam odgovornosti za kakršnokoli škodo, ki bi neposredno ali posredno nastala zaradi uporabe, nepravilnega delovanja in nedostopnosti spletne strani.

Varovanje podatkov

Vsi podatki, ki jih boste uporabniki posredovali preko spletne strani ali na kakšen koli drug način, bodo uporabljeni zgolj v namen, za katerega so posredovani ter zbrani v skladu z veljavno zakonodajo in ne bodo posredovani nobeni tretji osebi ali kako drugače zlorabljeni.

Prijava na e-novice

Ob prijavi na e-novice nam posredujete vaš elektronski naslov, ki ga potrebujemo za izvajanje storitve – pošiljanje sporočil ob novih objavah in mesečnih pregledih objav.

Elektronski naslovi se hranijo v storitvi MailChimp (www.mailchimp.com). S prijavo na e-novice nam dovoljujete, da za poslana elektronska sporočila spremljamo statistiko. Pridobljeni podatki bodo namenjeni izboljšanju izvajanja storitve obveščanja. Storitev MailChimp omogoča spremljanje naslednje statistike: odprta elektronska sporočila in število klikov na posamezne povezave. V kolikor se s tem ne strinjate, imate možnost, da se odjavite od prejemanja e-novic. Odjava od prejemanja e-novic se izvede s klikom na povezavo “Odjava”, ki se nahaja na koncu prejete elektronske pošte.

Zavezujemo se, da bomo vse pridobljene podatke uporabljali izključno za lastne potrebe in jih ne bomo posredoval tretjim osebam. Podatke hranimo v skladu z zakonom in so shranjeni na varnem. Dostop do njih je dovoljen samo pooblaščenim osebam.

Piškotki

Ta stran, kot mnoge druge uporablja za svoje delovanje in izboljševanje uporabniške izkušnje majhne datoteke imenovane piškotki.

Če uporabljate to spletno stran, soglašate z uporabo piškotkov v skladu s tem obvestilom. Če ne soglašate z uporabo piškotkov, jih onemogočite v skladu z navedenimi navodili.

Kaj je piškotek?

Piškotek je majhna tekstovna datoteka, ki jo strežnik shrani na vašem računalniku. V piškotku so shranjene različne informacije, ki jih spletna stran prebere, ko jo ponovno obiščete.

Piškotki niso škodljivi, ne vsebujejo virusov ali zlonamerne kode. Uporabljajo se za različne namene, kot so: prijave v sistem, košarice v spletnih trgovinah, prikaz različnih vsebin na spletni strani(video, zemljevid, …), vodenje statistike obiska, podporo vtičnikom družabnih omrežij, ter tudi za prikazovanje oglasov.

Vrste piškotkov na naši spletni strani

1. Obvezni piškotki
Obvezni piškotki, so piškotki, ki jih spletna stran potrebuje za pravilno delovanje. To so piškotki, ki skrbijo za seje prijavljenih uporabnikov (administratorji in uredniki strani) in lažje komentiranje objav.

Funkcija Ime piškotka Opis
WordPress Login wordpress_[hash]
wordpress_logged_in_[hash]
wordpress_test_[hash]
wordpress_test_cookie
WordPress je sistem za urejanje vsebine (CMS), ki poganja to stran. Ob prijavi v sistem se ustvarijo piškotki za seje prijavljenih uporabnikov. Piškotki so nujnu za ustrezno delovanje sistema. Vaši podatki so anonimni.
WordPress Admin UI wp-settings-[UID]
wp-settings-{time}-[UID]
WordPress za nastavitev pogleda in sprememb na uporabniškem vmesniku uporablja piškotka. Vaši podatki so anonimni.
Blog/Post Comments comment_author
comment_author_email
comment_author_url
Ob komentiranju objav na tej spletni strani se vam lahko shrani piškotek, ki si zapomni vaše podatke. Tako vam ob naslednjem obisku ni potrebno ponovno vnašati podatkov. Piškotki se naložijo samo ob komentiranju objave.
Različni vtičniki * Ob uporabi različnih vtičnikov/orodij, se vam lahko zapišejo različni piškotki, ki shranjujejo podatke o vaši interakciji z njimi. Primer takšne uporabe je anketa na strani.

 

2. Statistika obiska
Upravljalci spletnega mesta za izboljšavo spletnega mesta in vsebin potrebujemo statistične podatke, kot so najbolj brane vsebine, viri dostopa do strani in število obiskovalcev. Na podlagi teh piškotkov pridobivamo povratne informacije na podlagi katerih izboljšujemo spletno mesto.

Google analitiko in Hotjar uporabljamo, da bi bolje razumeli potrebe uporabnikov in optimizirali uporabniško izkušnjo. Storitvi omogočajo zbiranje podatkov, kot je koliko časa porabijo na strani, kaj berejo, kaj klikajo, kaj uporabniki počnejo in ne marajo, … na podlagi pridobljenih informacij nadgrajujemo in vzdržujemo blog. Google analitika in Hotjar uporabljata piškotke in drugo tehnologijo za zbiranje podatkov o uporabnikih, njihovem vedenju in njihovih napravah, velikosti zaslonov, podatke o brskalniku, podatke o državi, jezik. Vsi “ujeti” podatki se hranijo v anonimizirani in nikoli ne bodo uporabljeni za identifikacijo uporabnika. Podrobnejše informacije so na voljo na povezavah Google Analytics in Hotjar.

Funkcija piškotka Ime piškotka Opis
Hotjar hjClosedSurveyInvites
_hjDonePolls
_hjMinimizedPolls
_hjDoneTestersWidgets
_hjMinimizedTestersWidgets
_hjDoneSurveys
_hjIncludedInSample
_hjShownFeedbackMessage
Spletna stran uporablja Hotjar, ki nam omogoča analizo prometa na naši spletni strani. (Več informacij o podatkih, ki jih zbira Hotjar je na voljo tukaj). Storitev Hotjar se uporablja občasno.
Google Analytics _ga
_gat
Spletna stran uporablja Google Analytics, ki nam omogoča analizo prometa na naši spletni strani. (Več informacij o podatkih, ki jih zbira Google analytics je na voljo tukaj). Vsi IP naslovi posredovani v GA so anonimizirani. Tehnična razlaga, kako storitev Analytics anonimizira naslove IP.

 

3. Piškotki socialnih omrežji
Različna družbena omrežja za svoje pravilno delovanje vtičnikov potrebujejo piškotke. Družbena omrežja, ki uporabljajo piškotke so: Facebook, Twitter, Linked-in, YouTube, Vimeo, … Največ podatkov o uporabnikih beležijo piškotki družbenih omrežji, kot so Facebook, Twitter, Google+, … in tako najbolj ogrožajo vašo zasebnost.

Na tej spletni strani piškotkov družbenih omrežji ne nalagamo avtomatsko. Piškotki se naložijo le ob izrecnem zahtevku obiskovalca s klikom na gumb posameznega družbenega omrežja. Nad piškotki, ki se naložijo ob kliku, upravljavci spletnega mesta nimamo vpliva. Nalaganju piškotkov se lahko izognete tako, da vtičnikov ne aktivirate.

Kako lahko piškotke v celoti izklopimo?

Spletni brskalniki v večini samodejno sprejmejo piškotke. V nastavitvah brskalnika lahko piškotke tudi izklopimo. Nastavitve za posamezne brskalnike so na voljo na spodnjih povezavah:

Ob izklopu piškotkov, spletna stran ne bo delovala optimalno in nekatere funkcionalnosti so lahko onemogočene. Brskalnik bo tudi po izklopu vseh piškotkov pridobival določene informacije, ki so potrebne za osnovno delovanje spletne strani.

Več podatkov o zavrnitvi piškotkov lahko najdete tudi na spletni strani www.aboutcookies.org.

Dnevniški zapisi – Strežnik

V strežniške dnevniške zapise beležimo IP naslove dostopov, kot to počne vsak spletni strežnik.

Za beleženje IP naslova v dnevniške zapise imamo zakoniti interes zaradi zagotavljanja ustrezne stopnje varnosti spletnega strežnika in storitev, ki gostujejo na strežniku. (mnenje IP RS številka 0712-1/2018/96).