Kaj je datoteka HEIC?

Datoteka HEIC (High Efficiency Image Container) je slikovni format za shranjevanje slik. Njegova glavna prednost je manjša velikost datotek v primerjavi z JPG in PNG formati. Od leta 2018 ga lahko srečujemo na Apple napravah, podpira pa ga tudi Google in Microsoft.

HEIC in HEIF

HEIC je okvir, ki drži slike HEIF ali sekvence slednjih. HEIF temelji na tehnologiji HEVC (High Efficiency Video Compression), razvit pa je bil s strani MPEG (Moving Picture Experts Group).

Prednosti HEIC formata

Poleg velikih prihrankov, obljublja polovico manjše velikosti, kot primerljive JPEG slike z boljšo kvaliteto. Podpira tudi uporabo sekvenc, kot jih poznamo pri GIFu, GIFV ali PNGA. Poleg večjega števila slik lahko shrani format HEIC tudi dodatne parametre, kot so:  HDR podatki, alpha, thumbnails …

Slabosti HEIC formata

Glavna pomanjkljivost je seveda slaba podpora. Velikokrat potrebujemo pretvornik, ki nam slike pretvori v bolj klasične oblike. Uporaba na spletu je brez podpore. Poleg možnih patentnih sporov zaradi HEVC tehnologije se lahko zgodi, da bo HEIC format ostal samo na Apple napravah in nekaterih fotoaparatih.

Dodatne informacije: https://en.wikipedia.org/wiki/High_Efficiency_Image_File_Format

Komentiraj


*