PSD ali TIF?

PSD ali TIF, kateri format uporabiti in v katerih primerih. Formata PSD in TIF sta si v osnovi precej podobna po vseh karakteristikah, tudi velikosti. V praksi pa se razlikujeta pri sami uporabi.

Formata PSD in TIF sta bila najprej rezervirana za tiskane medije, kasneje pa sta prišla tudi v digitalne medije. V osnovi TIF formate uporabljamo za slike za tisk, skenirane slike, … PSD datoteke pa za kompozicije in kasnejše dodelave. Razlog zato najverjetneje tiči v tem, da je TIF široko podprt format in ga lahko obdelujemo v vseh slikovnih programih. PSD format pa je rezerviran za Adobe Photoshop program in je bil posledično manj razširjen oz. je bil bolj v domeni agencij.

V osnovi se grafične datoteke razlikujejo po tem, kako prikažejo vsebino. Nekatere slike so bitne druge vektorske, posledično imajo drugačene zapise in kompresije. PSD in TIF slike so bitne slike, to pomeni, da z velikostjo slike veča tudi sama velikost datoteke.

Photoshop format (PSD)

Photoshop format (PSD) je standardni format za Adobe Photoshop in podpira vse funkcije slednjega. Zaradi močne integracije z drugimi orodij Adobe, lahko PSD format enostavno uvažamo v Adobe Illustrator, Adobe InDesign, Adobe Premiere, Adobe After Effects, Adobe GoLive, … Imamo pa tudi dodatne možnosti za starejše verzije.

Tagged-Image File Format (TIFF, TIF)

Tagged-Image File Format (TIFF, TIF) je fleksibilen format namenjen bitni sliki. Ima zelo široko podporo med slikovnimi orodji. Kot PSD datoteka podpira CMYK, RGB, Lab, Index Color in Greyscale z alpha kanali. Adobe Photoshop sicer lahko shrani TIFF datoteke z “layerji”, vendar običajno slednji niso vidni v drugih programih. Če je možno uporabljamo slike brez ozadji.

Razlike PSD, TIF

  • Velikost datoteke: PSD do 2 GB, TIF do 4 GB
  • Velikosti slik so običajno primerljive, za odtenek je slabši TIF
  • Če želimo obdržati vse funkcionalnosti Photoshopa (“layers”, efekti, maske, …) se držimo PSD formata
  • Slike TIF z “layerji” shranjenimi v Photoshopu niso vedno vidni v drugih programih

Konec dneva lahko uporabljamo oba formata PSD in TIF za spletne slike/grafike in za fotografije oz. tisk. Pri odločitvi je pomembno kako bomo datoteke uporabljali naprej in kaj nam je bolj priročno. Sam sem zaradi vseh orodij bolj navezan na PSD format.

Komentiraj


*