Kakšne kvalitete(DPI) morajo biti slike za internet?

Če ste že pripravljali ali urejali slike za internet ste se najverjetneje že srečali z izrazom “72 DPI”. Običajna praksa je, da je kvaliteta slik za internet 72 DPI, medtem ko morajo biti slike za tisk vsaj 300 DPI. Ali to res drži?

Če niste seznanjeni s kratico DPI ali se sprašujete kakšna je razlika med DPI in PPI kratico oz. zakaj imamo tako veliko kratic, ki jih nihče ne razume. Kratica DPI stoji za “dots per inch”, kratica PPI stoji za “pixels per inch”. Kratica DPI se običajno uporablja pri tisku, saj so slike pri tisku sestavljene iz drobnih pikic, DPI pa definira število pikic na inch/palec. PPI se uporablja za monitorje oz. ekrane, kjer se uporabljajo piksli (px). Ker so si obe kratici zelo podobni jih včasih ljudje hitro zamenjajo.

Primer dveh slik z različnimi DPI vrednostnimi: 72 DPI in 300 DPI

72DPI

300DPI

Kako to, da sliki delujeta enako?

Najprej si moramo vrniti k kratici DPI oz. PPI, ki predstavlja koliko pik/pikslov na inch imamo. Dve sliki, ki imajo enako vrednost npr. 1120px širine se bosta precej drugače natisnile pri vrednostih 72 DPI in 300 DPI. Slika z 72 DPI bo velika približno 39,48 cm x 26,32 cm, slika z 300 DPI pa bo velika 9,47 cm x 6,32 cm. Razlika je zaradi DPIja, ki določi koliko pik imamo na inch. Zaradi tega slike z večjim DPIjem izgledajo bolje, kot slike z nizkim. Zaradi tega se boste pri tisku vedno srečali z zahtevami po velikem DPIju na slikovnem gradivu.

Primer zgornjih slik, ki na spletu delujeta popolnoma enako vendar imata različne DPI vrednosti, če bi jih natisnili na papir.

Kaj točno potem potrebujem za slike za internet?

DPI torej ne vpliva na slike na spletu, ker je njihovo osnovno merilo piksel (PX). Zato se lahko pri slikah za internet vedno držite merske enote pixel, torej slike morajo biti široke toliko in toliko pikslov.

Seveda pa je zaželeno, da so slike za splet optimizirane in kar se da “lahke” po teži. Namreč uporabniki dostopajo iz različnih naprav in tudi različna orodja za analizo toplo priporočajo optimizacijo velikosti slik, kjer lahko dosegamo drastične izboljšave pri hitrostih nalaganja naših strani.

Kaj pa retina zasloni in slike za splet?

Retina zasloni ali “high DPI displays” so zasloni z visoko ločljivostjo, ki lahko stisnejo več pikslov na svoj zaslon, kot standardni zasloni. Posledično je vsak piksel manjši in slike so veliko bolj ostre, kot na standardnih zaslonih. Ali potem DPI vpliva na kvaliteto teh slik?

Ne. Pri slikah, ki jih optimiziramo za retina zaslone moramo upoštevati le formulo, da je potrebno število pikslov podvojiti, se pravi slika širine 600px mora biti za retina zaslone velika 1200px. Dokler slik ne tiskamo smo popolnoma varni z takšnim načinom priprave.

Oznake

dpi

PODCAST

Podcast
Zig zag

Apple PodcastSpotify PodcastGoogle Podcast

Komentiraj


*