Look, No media queries – Vasilis van Gemert

Media queries in njihova uporaba v spletnem programiranju nam omogočajo prilagajanje vsebin neskončnemu številu zaslonov. Brez uporabe media querie-jev pa bi splet izgubil na fleksibilnosti. Uporaba media querie-jev pa je veliko bolj zapleten proces v praksi, saj moramo določiti pri katerih pravilih je vklopimo oz. na katerem zaslonu si naša postavitev zasluži drugačno obliko. Temu pa sledi priprava ustrezne kode, ki poskrbi za pravilen prikaz informacij na zaslonu. V času spletne revolucije bi bila boljša rešitev, da bi lahko vsebini enostavno vsilili pravila in ta bi se enostavno prilagajala slednjim, kot pa da ustvarjamo neskončno pravil za vsak zaslon posebej.

Izkaže se, da nam CSS nekaj takšnih možnosti ponuja že danes, saj nam omogoča fleksibilnost in odzivnost brez uporabe media querie-jev. Med starejše spadajo float in CSS columns, med nove pa flexbox in relativne enote, nekatere pa še niso implementirane v naše brskalnike in jih šele pričakujemo. Vasilis van Gemert nam v predavanju “Look, No media queries” predstavi uporabo ravno takšnih načinov, ki nam omogočajo ustvarjanje prožnih in odzivnih sistemov.

Predavanje je bilo organizirano v okviru dogodka SmashingConf Oxford 2016. Vasilis van Gemert je predavatelj na univerzi “Applied Science” v Amsterdamu. Občasno vodi tudi delavnice in se ukvarja še z različnimi zanimivimi projekti. Spremljate ga lahko na strani https://vasilis.nl in Twitterju @vasilis.

Komentiraj


*