Kaj je SEO (search engine optimisation) in kaj je SEM (search engine marketing)?

SEO-SEM

Kaj je SEO (search engine optimisation) in kaj je SEM (search engine marketing)? Ali zato potrebujem zunanje strokovnjake? Na zgornja vprašanja imamo na voljo veliko informacij, pa začnimo pri prvem. SEO ali po slovensko optimizacija za iskalnike stoji za načinom izgradnje spletne strani, ki je prijazna do iskalnikov oziroma »pajkov«. SEM ali ciljano tekstualno oglaševanje pa stoji za tekstualnimi oglasi, ki se ciljano prikazujejo glede na vpisane iskalne nize uporabnika. Če imate čas za učenje in dovolj potrpljenja se lahko SEO-ja in SEM-a lotite sami. Pri SEO ob izbiri »do it your self« metode, rezultatov optimizacije spletne strani ne pričakujte takoj.
SEM se lahko relativno hitro naučite sami s pomočjo »on-line« orodij in navodil. Če nimate časa ali znanja za SEO in SEM toplo priporočam zunanje strokovnjake.

SEO (search engine optimisation) ali optimizacija za iskalnike. Njen glavni namen je višja pozicija med najdenimi rezultati in posledično povečanje obiska. Na prvih straneh iskalnikov (Google, Najdi, …) se namreč naredi preko 80% vseh klikov, na drugi pa slabih 20%.
Pozicijo v iskalnikih določata dva kriterija. Prvi kriterij je kaj mi pravimo o sebi, drugi pa kaj drugi pravijo o nas. Največji učinek na optimizacijo ključnih besed imajo: naslovi, podnaslovi, okrepljeno besedilo,slike z opisi, zgradba same povezave (opisovalne povezave), povezava na druge vire in META oznake.

PREDNOSTI: Pojavljanje spletne strani na prvih straneh poveča obisk in prihrani pri spletnem oglaševanju. Uporabniki bolj zaupajo naravno generiranim rezultatom. Ciljamo lahko širok nabor besed. Relativno poceni v primerjavi z spletnim oglaševanjem. Nenehen strošek

SLABOSTI:
Zapleten in dolgotrajen postopek optimizacije. Potrebno ažurno vzdrževanje vsebin, če želimo to pozicijo obdržati. Ni kontrole nad prikazom vsebine na rezultatih iskalnikov.

OPOZORILO:
NE uporabljajte nelegalnih metod za boljše pozicioniranje v iskalnikih, saj vas bodo prej ali slej odkrili in kaznovali z izbrisom iz iskalnega indeksa.

 
SEM (search engine marketing) ali ciljano tekstualno oglaševanje. Zelo pomembno orodje za oglaševanje svojih storitev ali izdelkov. Pri tem tipu oglaševanja lovimo uporabnika, ki nas dejansko išče ali potrebuje. Sami lahko oblikujemo oglas in izberemo pomembne ključne besed na katere se naš oglas prikazuje. Uporabnika lahko peljemo na točno določeno stran, ki smo jo določili v oglasu.

PREDNOSTI: Relativno hiter postopek priprave različnih tipov oglasnih sporočil. Natančno lahko ločimo različne tipe oglasov in merimo njihovo uspešnost. Kontrola nad stroški(določimo lahko limit). Dolžina URL naslova ni važna – lahko je točno določena vsebina.

SLABOSTI:
»Bidding system« – Kdo da več sistem, kjer nas lahko konkurenca prehiti. Uporabniki so ne zaupljivi do oglasov. Strošek, ki nikoli ne ugasne in nenehno prilagajanje.

OPOZORILO: Uporaba limita je priporočljiva, saj lahko brez njega mesečni »budget« potrošimo že v nekaj dneh.

 
SEM-SEO-diagram

Komentiraj


*