Kaj je SSL certifikat?

SSL certifikat nam omogoča zaščito prenosa podatkov (komunikacije) med spletno stranjo in njenim uporabnikom, brskanjem po spletu, e-mail komunikacijo, … Poskrbi namreč za varnost prenosa podatkov preko SSL (Secure Socket Layer) protokola s pomočjo kriptiranja. Največkrat SSL certifikat srečamo pri spletnih trgovinah, bančnih storitvah, … skratka povsod, kjer se izmenjujejo zaupni podatki. Zaradi Googla in spletne optimizacije pa se SSL certifikati zaradi boljše spletne optimizacije (SEO) selijo tudi na klasične spletne strani.

Imamo več vrst certifikatov, ki se med seboj razlikujejo po različnih atributih in seveda tudi ceni, osnovne dobimo že za cca. 10 EUR medtem ko je potrebno za boljše odšteti tudi nekaj 1000 EUR. Seveda pa jih je potrebno letno tudi obnavljati podobno, kot klasične domene.

Certifikati se med seboj razlikujejo v načinu preverjanja, času pridobitve, načinu uporabe, ceni … Lep seznam certifikatov z dodatnimi informacijami je na voljo na http://www.certifikati.si/. Brskanje po spletu oz. različnimi ponudniki in primerjava cen med seboj pa vam lahko privarčuje precej denarja.

  • Certifikat ne omogoča SSLa, tega vzpostavi brskalnik tudi brez certifikata. Omogoča pa zelo zanesljiv način identifikacije odjemalca.
    Torej: SSL pomeni šifriranje podatkov med prenosom, certifikat pa identifikacijo strank pri vzpostavitvi povezave.

    Je pa res da se ob prisotnosti certifikata lahko uporabi vsebino pri generiranju ključa za šifriranje na nivoju SSLa.

    Odgovori

Komentiraj


*