12. vprašanj, ki se jih je dobro zastaviti preden se lotite spletnega projekta

12. vprašanj, ki se jih je dobro zastaviti preden se lotite spletnega projekta

Preden se lotite spletnega projekta z naročnikom je zelo pomembno, da si zastavite nekaj temeljnih vprašanj, ki bodo preprečila kasnejše napake in olajšala potek projekta.

V projekt je ponavadi vključenih več ljudi, ki se med seboj ne razlikujejo le po izobrazbi oziroma znanju, ampak tudi v okusih, ki jih imajo. Zaradi tega velikokrat naletimo na problem, kjer osebni okusi in posameznikove želje vodijo projekt v napačno smer. Osredotočati se moramo na cilje spletne strani in samega uporabnika.

12. vprašanj, ki vam bodo olajšala spletne projekte z naročniki:

 1. Kako bi opisali svojo organizacijo ali podjetje z enim stavkom in kako s tremi besedami?
  Enostavna naloga, ki lahko hitro postane težka. Če organizacija ali podjetja ne zna odgovoriti na zgornje vprašanje pričakujte pri projektu težave.
 2. Vaša glavna konkurenčna prednost pred drugimi?
  Izpostavljanje konkurenčnih prednosti je dobra osnova za grajenje spletnega mesta.
 3. Katera je vaša glavna ciljna publika?
  Določitev ciljne publike veliki meri vpliva na oblikovanje samega spletnega mesta. Oblikovanje za starejše, mlajše, slabovidne, … se med seboj precej razlikuje.
 4. Primarni in sekundarni cilj spletnega mesta?
  Pridobitev informacije o produktu, pridobitev kontakta, prodaja produkta, … to so ključne informacije za načrtovanje spletnega mesta.
 5. Tri najpomembnejše informacije, ki se jih mora zapomniti vsak obiskovalec?
  Ne glede na dolžino obiska, katero so tri ključne informacije, ki se jih mora zapomniti vsak uporabnik. Podatek o ključnih informacijah vam bo v veliko pomoč pri izpostavljanju določenih vsebin.
 6. Ali si želite enkratne ali ponavljajoče obiske?
  Tu naročniku predstavite prednosti in slabosti obeh scenarijev. Enkratni ali krajši obiski predstavljajo strani, ki so informativne narave in uporabniku nudijo le splošne informacije.  Ponavljajoče obiske pa lahko dosežemo le z kvalitetno vsebino, ki pa jo je potrebno ažurno obnavljati. Informativne spletne strani zahtevajo bistveno manj dela in urejanja, saj je potrebno vsebino pripraviti enkrat. Pri dinamičnih spletnih straneh, kjer želimo doseči ponavljajoč obisk pa je potrebno veliko dela, saj je potrebno vsebine dodajati ves čas(zadolžiti osebo, ki bo dodajala in urejala vsebine). Dinamične spletne strani zahtevajo tudi sisteme za urejanje vsebin (CMS ).
 7. Kdo je vaša konkurenca?
  Preden se lotite projekta je priporočljivo raziskati in analizirati konkurenco.  Tako dobite ključne informacije, ki jih potrebujete, da boste pripravili boljše spletno mesto od konkurence.
 8. Katere strani so vam všeč, katere ne in zakaj ne?
  Pridobite informacije, ki so povezane z željami in okusi naročnika. V velikih primerih lahko na podlagi posredovanih povezav in komentarjev naročnika pripravite dokaj natančne žičnate modele spletnega projekta.
 9. Želite vključiti kakšne posebne funkcionalnosti (kontaktni obrazec, zbiranje kontaktov, …)?
  Poseben funkcionalnosti, kot so kontaktni obrazec ali zbiranje podatkov lahko projekt, ki je v končni fazi zelo zapletejo. Zato je potrebno v načrtovanju definirati vse funkcionalnosti, ki jih projekt potrebuje.
 10. Ali želite vsebino spreminjati sami?
  Drugače povedano, ali spletno mesto potrebuje sistem za urejanje vsebine – CMS (contetn management system) ali je dovolj klasičen HTML.
 11. Kdaj bi želeli objaviti spletno mesto?
  Določitev rokov je ključnega pomena. Projektu, tako določimo časovnico in potek del. Tako boste lažje planirali svoj čas oziroma bodoče projekte, hkrati pa naročnik dobi roke o različnih aktivnostih(načrtovanje, design, programiranje, …) in določene zadolžitve(dostava materiala, potrjevanje, …).
 12. Kdo je vaša kontaktna oseba oziroma vodja projekta?
  Projekt potrebuje s strani naročnika samo eno kontaktno osebo – projektni vodja, ki ureja vso potrebno komunikacijo med organizacijo ali podjetjem in vami. Tako se boste izognili kontradiktornim informacijam in vsem ostalim težavam, ki lahko sledijo.

Če naročnik ne more odgovoriti na zgornja vprašanja dobro razmislite ali si želite takšen projekt. Takšni projekti namreč vodijo v katastrofo, saj se boste vrteli v krogih. Poleg tega pa vam bo pobiral enormne količine časa, ki bi ga lahko namenili za druge projekte.

PS: Preden se lotite oblikovanja spletnega mesta zahtevajte še CGP(celostno grafično podobo) podjetja.

Komentiraj


*