Kako vzpostavimo lastni Device Lab

Kako-vzpostavimo-lastni-Device-Lab-2

Vzpostavitev Device Lab-a ni tako enostavna zadeva, kot si sprva predstavljamo. Namreč poleg velikega števila različnih naprav, ki jih potrebujemo, moramo poskrbeti še za samo lokacijo Device lab-a, ustrezno postavitev ali stojalo, ustrezno napajanje, varnost naprav, ustrezno označevanje, nadgrajevanje operacijskih sistemov ali nasprotje tega, beleženje izposoje, nadgrajevanje, prikazovanje vsebin, …

Za osnovo si poglejmo minimalne obliko Device Lab-a, ki ga lahko vzpostavimo že doma ali za manjšo ekipo. V tem primeru rabimo:

  • prostor in stojalo,
  • osnovne naprave,
  • napajanje in
  • prikazovanje vsebin.

Prostor in stojalo

Device Lab v teh situacijah običajno najde prostor na pisalni mizi oz. največji mizi v prostoru. Ob večjemu številu mobilnih naprav nam pride zelo prav stojalo, ki uredi nered na mizi. Stojalo lahko kupimo ali pa ga z malo truda izdelamo tudi sami.

Domača izdelava stojala

Moj osebni Device Lab ima doma avtorsko izdelano stojalo. Stojalo sem izdelal iz odpadnih kosov parketa po lastnih željah. Odločil sem se za dva nivoja, ki lepo nosita vse trenutne naprave, ki jih imam na voljo in omogočata hiter in enostaven pregled. Za lažje upravljanje lahko na stojalu zvrtamo tudi luknje za kable za napajanje, v ozadju pa pripravimo držalo za vse polnilce in vtičnice.

Kako-vzpostavimo-lastni-Device-Lab-3

Osnovne naprave za Device Lab

Izbira osnovnih naprav je delikatna tema, saj lahko hitro zaidemo v velike stroške. Za osnovo si lahko zastavimo cilj, da imamo vsaj tri naprave, ki podpirajo najbolj razširjenje oblike mobilnih naprav, kot so iPhone, Android in Windows Phone. Razširjenja verzija naprav pa zahteva različne modele mobilnih naprav, kot tudi različne operacijske sisteme. V teh primerih se stroški nabave skokovito povečujejo. V praksi se je tako najbolje zateči k analitiki in preko nje spoznati katere naprave naši uporabniki uporabljajo in preko tega zmanjšati število naprav za naš Device lab.

Mobilne naprave najlažje pridobivamo z donacijami, lastnimi domačimi napravami, ki jih ne potrebujemo več ali z nakupom rabljenih naprav. Z ustrezno strategijo in pripravo budgeta nam slednji omogoča, da konstanto nadgrajujemo našo zbirko naprav.

Napajanje

Napajanje je zelo pomemben del, saj ne delujoče naprave v Device Lab-u onemogočajo delo. Zato je ustrezno načrtovanje napajanje ključnega pomena. Poleg zadostnega števila vtičnic in polnilcev lahko slednje zmanjšamo z USB razdelilniki, ki omogočajo ustrezno napajanje. Pametno pa je razmišljati tudi o glavnem stikalu, ki prekine napajanje za vse naprave na stojalu, saj tako privarčujemo pri elektriki.

Prikazovanje

Prikazovanje vsebin na vseh napravah je precej zamuden proces, zato je sistemizacija tega dela nujna. Sam sem uporabil že narejeno storitev “Remote view”, ki omogoča enostavno pregledovanje vsebin na vseh napravah hkrati. Sprememba povezave v administraciji avtomatsko zamenja stran na vseh napravah in tako omogoča enostavno delo.

Nadaljno delo z Device Lab-om

Preleteli smo vse osnove za vzpostavitev malega Device Lab-a, ki vam bo olajšal začetek izgradnje. Vsekakor pa je vzpostavitev takšnega laboratorija konstantno delo, ki se ne bo končalo dokler bodo nastajale nove naprave preko katerih lahko uporabniki dostopajo do spleta.

Komentiraj


*