Spletna navigacija: Kako izbrati pravo?

Spletna-navigacija-Kako-izbrati-pravo

Kako izbrati pravo spletno navigacijo, horizontalna ali vertikalna, katera je boljša za naše uporabnike, katera je boljša za spletne iskalnike? Pravega odgovora ni, nekateri spletni oblikovalci imajo raje horizontalno navigacijo, drugi vertikalno. Spletnim iskalnikom je v teoriji vseeno, važno, da je pravilno sprogramirana in opisana. V realnosti pa moramo vedno upoštevati vsebino, vsebina je namreč kralj in zaradi nje imamo tudi uporabnike. Zaradi tega se mora navigacija vedno prilagajati vsebini, ugotoviti pa moramo katera navigacija je ustreznejša za našo vsebino.

Pri navigaciji lahko že majhne spremembe naredijo veliko razliko. Primer takšne spremembe je poimenovanje povezav in struktura navigacije. Obe spremembi vplivata na položaj naše strani v iskalnikih, koliko obiskovalcev bomo dobili, kako enostavno bo našo stran uporabljati in kakšno konverzijo uporabnikov bomo dosegli.

Horizontalna in vertikalna navigacija

Vsak tip navigacija ima svoje prednosti in slabosti. Horizontalna navigacija nam dopušča več vertikalnega prostora za druge vsebine, prvi elementi imajo večjo težino, kot ostali, vsa navigacija je na ekranu (above the fold), težje skeniranje vsebine, navigacija je vedno jasno vidna. Medtem, ko nam vertikalna navigacija omogoča hitrejše skeniranje, omogoča manj vertikalnega prostora in posledično manjša prostor za vsebino, vse povezave imajo enako težino, nekatere povezave so lahko pod mejo ekrana.

Bodimo opisni pri poimenovanju povezav

“Kaj delamo” uporabnikom ne pove nič, prav tako “Produkti” ali “Storitve”. Naša navigacija mora biti opisna, saj tako izboljšamo pozicije na iskalnikih za naše ključne besede. Namreč nihče v Google in sorodne iskalnike ne vpisuje “Produkti” ali “Storitve”. Opisna navigacija pomaga tudi našim uporabnikom, saj jim na prvo žogo sporoča, kaj jim ponujamo na izbrani povezavi.

Pri poimenovanju povezav bodimo opisni, saj le tako ljudem in iskalnikom sporočamo vsebino naše spletne strani. Uporabljajte splošne znane besede, ki se dejansko uporabljajo in ne preveč tehnične oz. strokovne (razen v primerih, ko ciljate točno določeno ciljno skupino).

Omejimo število povezav v navigaciji

V nekaterih situacijah se srečamo z slabimi primeri, kjer imamo na desetine povezav že v primarni navigaciji. Omejevanje povezav v navigaciji je ključnega pomena iz dveh razlogov, in sicer zaradi iskalnikov, kjer ima največ avtoritete prva stran in nato vse naslednje povezave v primarni navigaciji in tako dalje. Prekomerno število povezav tako zmanjšuje pomembnost ostalih povezav. Drugi razlog so seveda naši uporabniki, ki imajo kratek spomin. Tu se je razvilo več različnih teorij o optimalnem številu povezav v primarni navigaciji, tako imamo na voljo 3-5 povezav, 6 ali 7 povezav. Nikakor pa ne več, kot 7 povezav.

Z malo truda in nekaj težkih odločitev, lahko praktično vse strani oz. povezave v navigaciji do omenjenih števil. Vsekakor imamo tudi tu izjeme, kot so večji portali ali spletne trgovine.

Spustni meniji (Drop-down)

Spustni meniji so popularni, vendar stališča uporabniške izkušnje in iskalnikov niso dobra izbira. Spustni meniji lahko otežujejo iskanje spletnim iskalnikom, odvisno od načina programiranja in števila povezav v njih. Študije uporabniške izkušnje kažejo, da so spustni meniji moteči, ker uporabniki veliko hitreje premikajo oči, kot miškin kazalec in običajno so se že odločili kam bodo kliknili, pri spustnem seznamu pa uporabnika presenetimo in zmotimo njegov “flow” z dodatnimi povezavami. Slabost spustnih menijev je tudi ta, da preskakujemo pomembne strani oz. informacije.

Za vsako pravilo so tudi izjeme in tudi v teh primerih imamo izjeme. Velike strani, kot so Amazon uporabljajo mega spustne menije, ki so posebej pripravljeni. V teh primerih v spustnem seznamu niso samo povezave, ampak imamo lahko tudi izpostavljene izdelke ali druge informacije. V takšnih situacijah pa so se mega spustni menije odrezali bolje.

Vrstni red povezav je pomemben

Spletna navigacija je vbistvu seznam in kot vsak seznam morajo biti najpomembnejše povezave na vrhu. Vendar pa ne smemo zanemariti tudi zadnje mesto, ki je prav tako pomembno, saj je to zadnja povezava, ki jo uporabniki preberejo.

V praksi se uporabljajo za prve povezave naše storitve ali produkti, za zadnje kontakt oz s podjetjem povezane informacije, vmesna mesta pa zapomnimo z ostalimi vsebinami, kot so aktualno, okolje, za medije, za vlagatelje, …

Spreminjanje navigacije

V idealnem svetu bi morala biti navigacija element, ki ga enostavno spreminjamo in prilagajamo našim potrebam in rezultatom testov. Opisi in struktura pa mora biti vedno pripravljena tako, da podpira tako naše uporabnike, kot tudi iskalnike oz. njihove pajke.

Pravi odgovor oz. pravo navigacijo za vašo spletno stran lahko pripravite le na podlagi dobre vsebine, analiz in testiranj. Namreč le tako boste našli idealno navigacijo za vašo stran.

Komentiraj


*