Virusi in škodljivi programi

Virusi in škodljivi programi imajo običajno namen povzročati škodo v takšni ali drugačni obliki. Poznamo več različnih oblik virusov oz. škodljivih programov, ki se razlikujejo po njihovem namenu delovanja.

Naš računalnik oz. napravo (telefon, tablico, …) lahko ogroža več različnih virusov ali škodljivih programov:

  • Virusi
  • Črvi (worms)
  • Trojanski konji (trojan horses)
  • Vohunski programi (spyware)
  • Potegavščine (hoax)

Vsem naštetim programom običajno skupno pravimo virusi, čeprav med njimi obstajajo razlike. Nevarnost teh programov pa se pokaže predvsem v njihovem hitrem širjenju in ogrožanju podatkov.

Kaj je virus?

Računalniški virus je program, ki v računalniku povzroča škodo. Širi se podobno, kot naravni virusi, napravo pa običajno okužimo, ko odpremo okuženo datoteko, ki smo jo prejeli preko e-maila ali kakšnega drugega medija. Ko je naprava okužena se virus samodejno prenese na ostale programe in datoteke, ki jih uporabljamo. Virus pa se širi s pomočjo okuženih datotek.

Trenutno so na pohodu izsiljevalski virusi – CryptoLocker, ki na vseh računalnikih ali računalniških sisitemih zašifrirajo podatke in tako onemogočijo dostop do njih. Za dostop do podatkov moramo kupiti ključ za odklepanje, ki ga je potrebno kupiti v Bit coinih, cene pa se gibljejo od 200-500 EUR, odvisno od virusa, ki nas je okužil. V takšnih situacijah je ustrezna varnostna kopija (backup) ključnega pomena, drugače hitro ostanemo brez podatkov. Najšibkejši člen so tu običajno domača omrežja, kjer nimamo varnostnih kopij podatkov.

Kaj je črv (worm)?

Računalniški črv je podoben virusu, vendar za svoje širjenje ne potrebuje drugih datotek. Gre za samostojen program, ki se poskuša samodejno razširiti na vse računalnike oz. naprave. Običajno se širi tako, da izkorišča varnostne luknje v operacijskih sistemih ali spletnih brskalnikih. Lahko se tudi razpošlje na vse vaše naslovnike v elektronski pošti. Ker pri svojem širjenju obremenjuje računalniške vire, lahko povzroči tudi preobrnitev računalniških omrežij oz. strežnikov.

Kaj je trojanski konj (trojan hourse)?

Trojanski konj je program, ki na prvo žogo delujejo, kot koristen in uporen, predvsem pa neškodljiv. V ozadju pa se skriva škodljiva vsebina, ki omogoča napadalcu dostop do našega sistema in tako popoln nadzor nad našim računalnikom. Naši podatki tako postanejo dostopni tretjim osebam, brez da se mi tega zavedamo. Napadalci pa lahko naš računalnik ali napravo uporabljajo tudi za nadaljnje napade na druge računalniške sisteme.

Kaj so vohunski programi (spyware)?

Vohunski programi so zelo podobni trojanskim konjem, vendar so namenjeni vohunjenju. Običajno se uporabljajo za točno določene namene in osebe. V porastu so vohunski programi za pametne telefone, kjer lahko osebe, ki namestijo vohunski program dostopajo do vseh podatkov na okuženem pametnem telefonu.

V praksi se ta vohunjenja velikokrat odvija v partnerskih zvezah, kjer partner, ki je namestil vohunski program dostopa do SMSjev, e-mailov, družbenih omrežji, seznama klicateljev, … drugega partnerja.

Kaj je potegavščina (hoax)?

Potegavščina je običajno e-mail, ki izkorišča človeško naivnost in prejemnika prepriča, naj e-mail z vsebino posreduje čim več prijateljem. V teh situacijah se običajno srečujemo z obvestili o virusih, mitih, nagradah, prošnjah za pomoč, …

Potegavščine običajno obremenjujejo strežnike z nepotrebno pošto, lahko pa jih uporabljamo tudi za pridobivanje e-mail naslovov, ki jih kasneje uporabljamo za SPAM.

Kaj lahko storimo?

Veliko lahko naredimo že uporabniki sami, ključna je dobra ozaveščenost. V času katerem živimo na nas preži največ virusov in škodljivih programov preko e-mailov. Zato moramo biti vedno pozorni na njihovo vsebino, pošiljatelja (ne le display name), priponk pa ne odpiramo, če nismo prej seznanjeni o njeni vsebini, tudi če je bila ta poslana iz nam znanega e-mail naslova oz. znane osebe.

Popolne zaščite ni. Protivirusni programi so sicer namenjeni odkrivanju, onemogočanju in odstranjevanju virusov ter drugih škodljivih programov. Vendar gre v teh primerih za že odkrite grožnje, novi virusi in škodljivi programi pa nastajajo dnevno v tisočih mutacijah. Zato je izredno pomembno, da se naša protivirusna zaščite posodablja redno. Vsekakor pa moramo poskrbeti tudi za redno varnostno kopijo oz. backup podatkov, ki jih ne želimo izgubiti. Le tako bomo optimalno zaščiteni pred virusi in škodljivi programi.

Save

Save

Komentiraj


*