AR (Augmented Reality) in njena uporaba

AR (augmented reality) ali razširjena resničnost je izboljšana različica resničnega, fizičnega sveta. Slednjo dosežemo z uporabo digitalnih elementov, zvoka ali drugimi senzoričnimi informacijami, ki jih posredujemo s pomočjo tehnologije.

Razširjena resničnost (AR) postaja trend v digitalni industriji, kot so mobilni telefoni, računalniki, programske opreme, kot tudi pri trgovcih. Tako si lahko uporabniki izdelek, storitev, … s pomočjo tehnologije (telefonov) na podlagi hologramske tehnologije pričarajo v svoj fizični prostor.

Razlika med VR in AR?

VR je popolnoma virtualno okolje, ki je ustvarjeno s pomočjo programske opreme in predstavljeno uporabniki v taki obliki, da možgani počasi začnejo dojemati, kot pravi svet. VR se običajno uporabljamo s pomočjo opreme oz. očal, slušalk in kontrolnikov. Največja razlika med VR in AR je v tem, da AR uporablja obstoječi svet in vanj projicira virtualne informacije, medtem ko VR uporabnika popolnoma “potopi” v virtualni svet. VR je tako popolnoma novo oz. simulirano okolje, AR pa tako predstavlja nekako mešanico realnega in virtualnega okolja.

Realna uporaba AR-ja

V realnem svetu ima AR veliko aplikacij. Najpogostejše uporabe so:

  • Trgovine: uporabnik lahko izdelek preden ga kupi pogleda v lastnem domu, npr. pohištvo
  • Igre in aplikacije: v realen svet lahko prenesemo igro ali pa AR uporabljamo za dodatke v slikah, kot jih srečujemo v različnih aplikacijah za družbena omrežja.
  • Navigacija: pot se lahko projicira v realno okolje s pomočjo dodatnih informacij.
  • Gradbeništvo: Prikaz objektov, hiš, .. v realnem okolju.
  • Vojska: Dodatne informacije se lahko prikazujejo v prostoru.

Tehnologije za AR

Za AR imamo na voljo različne tehnologije. Najbolj popularne so:

Formati za prikaz AR v prostoru

Na voljo imamo veliko formatov za prikaz 3D objektov. Formati, ki se uporabljajo so: FBX, DAE (Collada), 3DS, DXF, OBJ, SKP, glTF, GLB, USDZ, …  Najbolj razširjenja za uporabo pa sta GLB in USDZ, GLB je splošen in dela s pomočjo vmesnikov na Android in iOS napravah, USDZ format, razvit s strani Pixar-ja pa le na Apple napravah. Glavne razlika med GLB in USDZ je ta, da GLB potrebuje vmesnik za prikaz 3D objekta v prostoru, med tem, ko USDZ ne potrebuje nič, ker ima iOS sistem podporo že vgrajeno (iOS AR Quick Look).

Realni primer uporabe AR

Za potrebe testiranj sem razvil dve testni obliki. Za prikaz uporabljate svojo mobilno napravo in poskenirajte spodnje QR kodo:

  • iOS oblika (samo datoteka, deluje samo na iOS napravah)
  • GLB oblika (deluje povsod)

Prihodnost AR tehnologije

Področje AR tehnologije se hitro razvija in raste v priljubljenosti, predvsem zaradi dobrih primerov uporabe v aplikacijah, igrah ali prikazu produktov iz trgovin. Razvoj hitrejših mobilnih omrežij, kot je 5G bo omogočal boljše prenose in boljšo podporo oz. manj težav pri prikazovanju AR produktov. Pričakujte vse več AR izdelkov.

Glavne značilnosti AR-ja:

  • AR (augmented reality) zajema prekrivanje vizualnih, zvočnih ali drugih senzoričnih informacij v resničnem svetu za izboljšanje lastne izkušnje.
  • Podjetja lahko na takšen način promovirajo izdelke ali druge storitve. Primer: kos pohištva si lahko postavimo v sam prostor – dom in tako vidimo, kako bi pohištvo izgledalo v realnem okolju.
  • Za razliko od VR (virtual reality), ki ustvari popolnoma digitalno okolje, AR samo dodaja digitalne elemente k obstoječemu okolju.

Komentiraj


*