Pregled Slovenskih letnih poročil za leto 2011 in trenutne smernice

Pregled-Slovenskih-letnih-porocil-za-leto-2011

Za razliko od preteklih objav, kjer smo si ogledali nekaj primerov dobre prakse letnih poročil za nestandardna podjetja so tokrat na vrsti domača “klasična” podjetja. Osredotočamo se na 12. naključno izbranih podjetij, ki imajo javno dostopna letna poročila za leto 2011. Na podlagi izbranih letnih poročil lahko sklepamo, da smo v fazi tranzicije v digitalni svet.

Začetki letnih poročil so bile seveda tiskane izdaje, ki pa so se z razvojem tehnologije hitro preselila tudi v digitalno obliko. Ta selitev v digitalni svet ni bila ravno bleščeča, saj so bila vsa poročila v obliki PDF, ki je še dan danes najbolj razširjena oblika. Naslednji evolucijski korak so bila seveda HTML oblika v obliki mini spletnih mest in flash oblika. Medtem, ko se je HTML oblika obdržala je flash oblika praktično izginila. Hitremu tehnološkemu razvoju pa so sledila poročila v obliki različnih aplikacij za različne operacijske sisteme. Razvoj tako širokega spektra priprave letnih poročil za različne medije pa nas je pripeljal do odzivnih spletnih mest (responsive web desing). Ta tehnika je v Sloveniji še dokaj ne razširjena, saj jo uporablja zelo malo oz. skoraj nič podjetij.

Naključno izbrana letna poročila:

DARS
Letno poročilo DARSa zajema 114 strani. Na voljo pa je samo v PDF obliki.
Ogled poročila DARS 2011

Gorenje
Letno poročilo podjetja Gorenje je obsežno, saj zajema 221 strani. Pripravljeno je v PDF obliki in v obliki delno odzivnega spletnega mesta. Zakaj delno, zato ker podpira samo odzivnost od tabličnih računalnikov naprej.
Ogled poročila Gorenje 2011

Komunala Nova Gorica
Letno poročilo podjetja Komunala Nova Gorica zajema 97 strani. Na voljo je samo v PDF obliki.
Ogled poročila podjetja Komunala Nova Gorica

Mercator
Letno poročilo podjetja Mercator ima 269 strani. Na voljo pa je v obliki PDF ali v obliki lično oblikovanega spletnega mesta.
Ogled letnega poročila podjetja Mercator

NLB
Letno poročilo podjetja NLB zajema 201 stran. Pripravljeno pa je v obliki PDF ali v obliki klasične HTML strani.
Ogled poročila NLB 2011

Petrol
Letno poročilo podjetja Petrol zajema 99 oz. 194 strani. Na voljo pa je le v PDF formatu.
Ogled letnega poročila Petrol 2011

Sava Re
Letno poročila podjetja Sva Re zajema veličastnih 288 strani. Poročilo je na voljo le v PDF obliki.
Ogled letnega poročila Sava Re

SIMOBIL
Letno poročilo Simobila zajema 93 strani. Presenetljivo pa je to, da ima podjetje, ki se ukvarja z mobilno telefonijo na voljo le PDF obliko poročila.
Ogled letnega poročila Simobil 2011

Telekom
Letno poročilo podjetja Telekom zajema 219 strani. Na voljo pa je v PDF obliki in v obliki klasičnega spletnega mesta.
Ogled letnega poročila Telekom 2011

Zavarovalnica Triglav
Letno poročilo podjetja Triglav zajema obsežnih 269 strani. Na voljo je v obliki PDF, lično oblikovanega spletnega mesta, Google Play in iOS aplikacije (iPad).
Ogled letnega poročila Triglav 2011

Žito
Letno poročilo podjetja Žito zajema 181 strani. Na voljo pa je v obliki interaktivnega PDFja.
Ogled celotnega poročila podjetja Žito

Leto 2011 je bilo izbrano zato, ker poročila za leto 2012 še niso pripravljena. Namreč vse informacije, ki jih vsebujejo se še zbirajo in obdelujejo, tako da dobimo dostop do slednjih ponavadi šele proti koncu prve polovice tekočega leta.

V Sloveniji imamo tudi tekmovanje, kjer se izbirajo najboljša letna poročila, ki ga organizira častnik Finance. Več informacij o izboru letnega poročila si lahko preberete na njihovi uradni strani.

Trenutne smernice letnih poročil v Sloveniji

Na podlagi opravljene mini raziskave lahko sklepamo, da je v praksi še vedno največ poročil v obliki PDF. Nekatere med njimi malo odstopajo, saj v nekaterih že zasledimo interaktivnost. Četrtina poročil pa že ima namensko spletno mesto, kjer si je možno ogledati celotno poročilo v HTML obliki. Podjetja, ki pa na tem področju najbolj izstopajo pa uporabljajo odzivna spletna mesta ali namenske aplikacije. V obeh primeri se poročila prilagodijo uporabnikovi napravi.

Prednost poročil v obliki aplikacij je v tem, da imajo boljšo uporabniško izkušnjo, če se pri izdelavi seveda potrudimo. Druga prednost pa je ta, da lahko s pomočjo nekaterih storitev PDF enostavno pretvorimo v aplikacijo in tako omogočimo relativno poceni izdelavo aplikacije. Glavna slabost letnih poročil v obliki aplikacij je v tem, da si jo mora uporabnik tudi namestiti in seveda široka paleta naprav/sistemov za katere moramo aplikacije pripraviti.

Prednost poročil v obliki odzivnega spletnega mesta pa je ta, da imamo eno stran, ki je za mobilne telefone, tablične in namizne računalnike enaka. Vsebina pa se prilagodi mediju preko katerega si letno poročilo ogledujemo. Spremljanje statistike in nalaganje poročil v primerjavi s poročili v obliki aplikaciji je v tem primeru enostavna. Poročilo se naloži dokaj hitro(odvisno od povezave) brez dodatne inštalacije. Statistiko pa lahko spremljamo preko klasičnih orodij za merjenje obiska spletnih strani. Slabost te oblike je priprava, ki vzame več časa in finančnih sredstev.

Če bi se moral odločiti za eno rešitev bi se sam definitivno odločil za odzivno spletno mesto, saj tako pokrijemo največ različnih naprav in imamo dejansko samo eno spletno mesto. Največji problem, ki pa tu nastane, če to rešitev apliciramo na Slovenska letna poročila pa je vsebina. Namreč poročila so v povprečju daljša od 100 strani, kar je že enako ali celo več vsebine kot pa jo vsebuje klasična spletna stran. Takšno količino podatkov pa je pravi izziv implementirati v odziven spletni design. Možna rešitev je zmanjšanje vsebine ali celo črtanje določenih vsebin za digitalne oblike poročil. Namreč velikokrat se nam zgodi, da imamo podvojene vsebine, saj si lahko določene vsebine uporabniki, če jih slednje seveda zanimajo preberejo že na sami strani podjetja. Podvajanje podatkov, tako v tem primeru ni potreben.

Poznate še kakšno Slovensko letno poročilo, ki ga je vredno omeniti?

Komentiraj


*