Elektronska sporočila (emailingi) in slovenska zakonodaja

Z hitro rastjo interneta se na veliko uporabljajo tudi emailingi oz. »newsletterji«. Slednji predstavljajo še eno orodje s katerim lahko dosežemo naše uporabnike takšnih ali drugačnih storitev, produktov, …

Pošiljanje emailingov pa ima tudi v Sloveniji zakone, ki se jih je potrebno držati. Naslednje besedilo se nahaja na strani Informacijski pooblaščenec (www.ip-rs.siI), predstavlja pa trenutno zakonodajo.

Področje neposrednega trženja s pomočjo elektronskih komunikacij (in posledično področje neželenih elektronskih sporočil in nenaročene oglasne pošte) v Sloveniji urejajo štirje zakoni, trije specialni (Zakon o elektronskih komunikacijah, Zakon o varstvu potrošnikov in Zakon o elektronskem poslovanju na trgu), ter sistemski zakon (Zakon o varstvu osebnih podatkov):

  • Zakon o elektronskih komunikacijah (ZEKom-UPB1)
  • Zakon o varstvu potrošnikov (ZVPot-UPB2),
  • Zakon o elektronskem poslovanju na trgu (ZEPT),
  • Zakon o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1).

Osnovna načela glede neposrednega trženja, ki so predpisana v naštetih zakonih, bi lahko na hitro povzeli z naslednjimi točkami:

  • pošiljatelj mora predhodno pridobiti soglasje vsakega naslovnika,
  • naslovnik ima pravico kadarkoli zavrniti nadaljnjo uporabo svojega elektronskega naslova,
  • pošiljatelj mora pri obdelavi osebnih podatkov upoštevati Zakon o varstvu osebnih podatkov.

Podrobnejšo razlago si lahko preberete na spletni strani SI-CERT.

Besedilo je bilo pripravljeno v sodelovanju s SI-CERT, Agencijo za pošto in elektronske komunikacije in Tržnim inšpektoratom RS.

VIR: http://www.ip-rs.si/varstvo-osebnih-podatkov/informacijske-tehnologije-in-osebni-podatki/varstvo-osebnih-podatkov-na-internetu/#c410

Komentiraj


*