Ali je že napočil čas, da pokopljemo IE6 za lopo na vrtu?

Internet Explorer 6 – IE6 je precej problematičen glede podpiranja standardov v primerjavi z ostalimi brskalniki, kot so Chrome, Safari, Firefox, Opera, IE7,… V primerjavi z njimi je IE6 pravi fosil.

Mnogi trdijo, da IE6 ovira razvoj WEBa zaradi dodatnega dela, ki ga zahteva, da spletno mesto deluje. Veliko razvijalcev je porabilo tretjino časa projekta, samo za odpravljanje težav v IE6.

V večini brskalnikov vse deluje prav, ampak IE6 povzroča težave s prikazi, izginjanjem posameznih elementov(ponavadi je kriv hrošč »hasLayout«).

Obeta nam se še bolj črn scenarij, saj bo na trgu poleg IE6, IE7 še IE8, tako bo potrebno še veliko prilagajanja, da bomo uspeli pokriti vse brskalnike na tržišču.


ZAKAJ ŽIVETI?

IE se približuje svojemu osmemu letu. Verzija 6 postane, tako že precej zastarela. Ali jo začnemo zanemarjati in upamo, da bo počasi izginila?

Zanimiva misel, ampak če velik del uporabnikov še vedno uporablja IE6, podpore IE6 ne moremo opustiti. Razvijalci spletnih mest vejo, kaj je dobro za uporabnika iz tehničnega stališča za najboljšo spletno izkušnjo. To pomeni konstantno programsko osveževanje brskalnikov. Večina uporabnikov sploh še ni slišala za alternativne brskalnike oziroma pomislila na njegovo zamenjavo.

Veliko ljudi tudi ne more zamenjati brskalnika zaradi politike v podjetjih ali zaradi uporabe zastarele opreme. Glede na trenutne ekonomske razmere, si ne morejo vsi privoščiti zamenjave operacijskih sistemov(Windows 2000) na novejše verzije, ki podpirajo novejše verzije IE.

Če gremo še korak dlje, veliko predelov sveta še vedno ne premore potrebne opreme za namestitev zadnjih operacijskih sistemov, ki omogočajo namestitev najnovejših IE brskalnikov.

Veliko spletnih aplikacij nudi celo boljšo podporo verziji IE6, kot drugim brskalnikom. Govorimo o Facebook-u in G-mailu. Facebook, tako omogoča boljšo izkušnjo uporabnikom, ki uporabljajo IE6. G-mail pa se nam naloži prikaže hitreje v IE6.

Zaradi tega bomo še kar nekaj časa imeli IE6 v uporabi oziroma na grbi.


Pomoč za težave z IE6

Pogojni stavki, omogočajo uporabo različni CSS stilov za posamezno IE verzijo.
https://www.pomagalnik.com/2009/02/pogojni-stavki-za-css/

Dean Edwards je napisal »skripto«, ki odpravlja nekatere težave v IE6 – PNG transperenca in druge.
http://code.google.com/p/ie7-js/

Komentiraj


*