Apple dela na zasebnosti in varnosti

Apple je najavil nove spremembe na področju zasebnosti in varnosti, ki še dodatno krepijo njihovo usmeritev v zasebnost uporabnikov oz. prepričanje, da je zasebnost temeljna človekova pravica in da se slednja zgradi na podlagi močne varnosti.

Spremembe dajejo še večjo moč uporabnikom nad tem kaj se dogaja z njihovimi podatki. Glavne spremembe, ki prihajajo se nanašajo na:

  • Safari »private browsing« – Safari je bil en prvih brskalnikov, ki je imel to funkcijo. Zadnje spremembe pa omogočajo še naprednejše blokiranje najrazličnejših načinov sleditev in zbiranja podatkov o uporabnikih.
  • Dostop do slik – Deljenje slik prek aplikacij bo bolj detajlno, tako nebo potrebno deliti vseh slik z aplikacijami, ampak samo izbrane, ostale pa bodo ostale skrite.
  • Sledenje preko linkov – Najrazličnejše oblike sledenja preko povezav bodo sedaj avtomatsko izbrisane, tako bo sledenje uporabniku onemogočeno.
  • Izboljšanje zaščite zasebnosti v ostalih aplikacijah – Generalno izboljšanje in več informacij.
  • Izboljšanje zaščite uporabnikov – Zaščita najmlajših z ustreznimi opozorili, če vsebine niso primerne za njih, tudi če slednje pridejo iz AirDropa. FaceTima, … Opozorila za občutljive vsebine, …
  • Družinska gesla – Deljenje in urejanje gesel za različne aplikacije/storitve za družino oz. skupino.
  • Lockdown mode – Dodaten nivo zaščite, ki omogoča višjo obliko zaščite z avtomatskim odstranjevanjem točk, ki bi razkrivale osebne podatke. Namenjene predvsem za bolj izpostavljene uporabnike.

Z osebne strani gredo zadeve v pravo smer, saj ima uporabnik vse več moči nad svojimi podatki. Na drugi strani, s strani marketinga pa bo praktično nemogoče meriti oz. analizirati določene kampanje, A/B testiranja, …

Vir in dodatne informacije: Apple announces powerful new privacy and security features

Komentiraj


*