Blacklight – A Real-Time Website Privacy Inspector

Na spletu se velikokrat ne zavedamo, da je večina naših korakov skrbno beležena in analizirana. Vse te “brezplačne” vsebine plačujemo z lastnimi podatki, ki jih podjetja naprej bolj ali manj uspešno tržijo, glede na zakonske omejitve.

Blacklight je spletno orodje, ki analizira spletno mesto in prikaže vse tehnologije, ki jih stran uporablja za sledenje svojim uporabnikom. Tako nam hitro postane jasno na kakšne načine se lahko spletno mesto financira. Podatki na nekaterih straneh vas lahko presenetijo.

Za primerjavo sem dodal svoj blog, kjer uporabljam trenutno samo anonimno Google analitiko, ki jo serviram skozi Google Tag manager. Rezultat je precej dober, zanimivo je samo to, da je analitika prikazana pod oglaševanje.

Druga primerjava so dve vsem znane spletne strani za novice, ki jih ne bom omenjal z imenom. Rezultati so precej zanimivi.

Edina slabost je, da orodje ne deluje na zaprtih straneh, se pravi na storitvah, kot so gMail, Facebook, …

O projektu Blacklight

Orodje je bilo razvito s strani neprofitne organizacije Markup, ki raziskuje kako močne organizacije uporabljajo tehnologijo za spreminjanje naše družbe. Priporočam tudi prebiranje člankov na osnovni strani themarkup.org.

Komentiraj


*