Browser Resource Hints

Veliko izboljšav na strani optimizacije spletnih strani lahko naredimo, če poznamo kaj točno bodo naši uporabniki počeli na strani. “Resource Hints” so enostavna tehnika, ki jo lahko uporabimo da bodo naše strani hitrejše.

Modernejši brskalniki, ki jih uporabljajo naši uporabniki uporabljajo različne tehnike za izboljšanje nalaganja strani. Problem je, da same brskalniki ne vedo veliko straneh oz. spletnih aplikacijah, največ jim lahko pomagajo razvijalci slednjih. Ravno tu pa nam pomagajo “Resource Hints”.

Resource Hints

“Resource Hints” preventivno sprožijo zaporedje omrežnih povezav in prenosov datotek, vključenih v nalaganje strani in so idealni za vire, ki niso neposredno navedeni v HTML-ju.

Namigi tako omogočajo brskalniku, da določene datoteke prenese prej, kot pa če jih brskalnik sam izbere pri ocenjevanju in nalaganju strani. Poznamo več vrst namigov o virih, ki so označene z atributom “rel” na elementu .

Poznamo:

  • dns-prefetch,
  • preconnect,
  • prefetch in
  • prerender.

Predhodno nalaganje lahko uporabimo za nalaganje vsebine, ki je potrebna za prvo nalaganje strani, vnaprejšnji prenos naložene vsebine, ki bo morda potrebna za nalaganje naslednje strani, vnaprejšnja povezava pa vzpostavitve povezave s strežnikom, ne da bi še naložil določen vir.

Za pomoč pri preverjanju, ali namigi o virih delujejo, kot bi morali pa obstaja aplikacija DebugBear, ki ponuja brezplačen preverjevalnik namigov o virih brskalnika. Vse kar morate storiti je, da vnesete URL in preverjanje se bo začelo. Rezultati preizkusa vam pokažejo različne namige o virih na spletnem mestu, njihovo velikost, vir, vrsto in ali delujejo pravilno ali lahko razmislite o odstranitvi namiga. Priročen mali pomočnik.

Dodatno branje na temo “Browser Resource Hint”:

 

Komentiraj


*