Kako vstavimo podatke v flash preko URL povezave

Vstavljanje ali spreminjanje podatkov v Flash animacijah predstavlja predvsem logistično-časovni problem. Velikokrat namreč vključuje več različnih oseb za izvedbo ene spremembe. Enostavnejšim zamenjavam pa se lahko izognemo z enostavno rešitvijo, tako da podatke, ki jih spreminjamo prenašamo preko URL povezave.

Na svetovnem spletu se prej ali slej srečamo z Flash tehnologijo. Posledično pa nas ta doleti tudi pri različnih projektih. Glaven problem slednje, poleg zahtevanega znanja za uporabo orodja je ta, da je končen produkt “zapečena” datoteka/animacija, ki jo ne moremo spreminjati brez poznavanja orodja. Slednje pa pri dinamičnih vsebinah predstavlja težavo, saj si ne moremo privoščiti dnevnega urejanja.

Pomagamo si lahko sicer z zunanjimi datotekami, kjer shranjujemo podatke, ampak tu velikokrat nastopijo težave, ko projekt postavimo na strežnik. Pomagamo pa si lahko z elegantno rešitvijo, in sicer, da želene podatke vstavljamo preko URL povezave.

Primer URL povezave za vstavljanje podatkov

ime_datoteke.swf?podatek=Vsebina%20iz%20povezave"

Flash koda:

if (podatek == undefined) {
podatek_text.text = "Alternativna vsebina";
/* izpišemo alternativno vsebino, če ni vsebine */
} else {
podatek_text.text = podatek;
}

Rešitev ni najbolj primerna za enormne količine podatkov,ampak njen enostaven način vstavljanja podatkov nam omogoča fleksibilnost in enostavno urejanje. Z malo dodatnega dela pa lahko slednjo metodo enostavno povežemo z sistemi za urejanje vsebin (CMS). Tako postane mučno spreminjanje vsebine, povezav, slik, … precej bolj znosno predvsem pa enostavno.

Podoben način uporabljajo tudi vse spletne strani, ki prodajajo oglasni prostor in želijo meriti klike na določene Flash oglasne pasice (bannerje). Več o tem si lahko preberite v članku Ultimativna povezava za Flash oglasne pasice – Univerzalen Flash gumb.

Izvorna koda primera – Kako vstavimo podatke v Flash preko URL povezave.

Pri vsebini oziroma spreminjanju slednje vam lahko pride prav “HTML URL Encoding Reference“.

Komentiraj


*