Kako velik je ogljični odtis vaše strani?

Vse spletne strani, tudi najmanjše imajo ogljični odtis. To pomeni, da ima vsaka spletna stran vpliv na okolje v katerem živimo.

Internet uporabljajo elektriko, za njim pa stojijo tudi podatkovni centri, ki distribuirajo informacije in energijo za napajanje naprav, ki te informacije dobijo oz. uporabljajo. Tako ima tudi internet oz. spletne strani ogljični odtis.

Kaj je ogljični odtis?

Ogljični odtis (carbon footprint) je izraz za ponazoritev količine izpustov ogljikovega dioksida (CO2) in drugih toplogrednih plinov (TGP), za katero sta odgovorna posameznik ali podjetje oziroma organizacija. Ogljični odtis je mogoče izračunati in ovrednotiti.

Orodje za izračun ogljičnega odtisa spletne strani

Spletno orodje “Website Carbon Calculator” je eden izmed načinov, kako lahko ugotovimo kakšen odtis ima naše spletno mesto na okolje. Kalkulator deluje na podlagi metodologije, ki upošteva atribute porabe energije, oceni količino ogljikovega dioksida, ki ga proizvede določeno spletno mesto. Za informiranje svojih izračunov med drugim upošteva težo slik na strani, ali so integrirani fonti in morebitni “frameworki”.

Orodje in več informacij: www.websitecarbon.com

Ogljični odtis bloga Pomagalnik

Ogljični odtis bloga je boljši od 94% spletnih strani. Ogljični odtis tako znaša 0.07g CO2 vsakič, ko nekdo obišče spletno mesto. Rezultate bi lahko izboljšal, če bi imel gostovanje na “bolj zelenih” ponudnikih gostovanj, posadil kako drevo ali še izboljšal svojo spletno mesto. Spodaj pripenjam celotno poročilo.

Komentiraj


*