Lazy loading

Lazy loading

“Lazy loading” je strategija nalaganja strani, kar pomeni, da se nalagajo samo datoteke ali viri, ki so potrebni za prikaz vsebine. To v praksi pomeni krajši čas nalaganja strani. “Lazy loading” se običajno zgodi pri nekaterih uporabniških interakcijah, kot sta drsanje in krmarjenje.

Kaj je “Lazy loading”

“Lazy loading” je praksa odložitve nalaganja virov ali datotek, dokler niso dejansko potrebni. Tako izboljšamo zmogljivost in varčujemo s sistemskimi viri. Na primer, če ima spletna stran sliko nižje na strani, izven vidnega polja lahko prikažete le ogrado in sliko naložite v celoti šele, ko uporabnik prispe na njeno lokacijo.

Prednosti “Lazy loading”

  • Skrajša začetni čas nalaganja – zmanjša težo strani, kar omogoča hitrejši čas nalaganja strani.
  • Ohranjanje pasovne širine – ohranja pasovno širino z dostavo vsebine uporabnikom le, če je zahtevana.
  • Ohranjanje sistemskih virov – ohranja vire strežnika in odjemalca, ker je dejansko treba uporabiti ali izvesti samo nekatere zadeve, kot so slike, JavaScript in drugo kodo.

Implementacija “Lazy loading”

Obstaja več odprtokodnih knjižnic Javasript, ki jih je mogoče uporabiti za izvajanje “Lazy loading-a”, kot so blazy.js in LazyLoad. Lahko pa uporabimo tudi dobro podprto CSS značko “loading=”. Slednja določi samemu brskalniku ali naj naloži sliko takoj ali naj odloži nalaganje slik zunaj zaslona, ​​dokler se na primer uporabnik ne pomakne blizu njih. Primer CSS značke: <img src=”URL” loading=”lazy”>.

V praksi se z “Lazy loadingom” običajno ne srečujemo velikokrat, razen v primerih, ko so strani res težke in moramo skrajšati čas nalaganja strani. Potem vsi dodatni bombončki, kot je “Lazy loading” pridejo prav.

Dodatno branje:

 

Komentiraj


*