Bounce rate malo drugače

Bounce rate si lahko razlagamo na različne načine, npr. naša stran, ki jo merimo ni primerna ali pa uporabniki so dobili vse potrebne informacije in so zato zapustili stran. V grobem bi lahko vse obiskovalce dodelili v te dve skupini.

Bounce rate smo si podrobneje ogledali že v članku “Kaj je bounce rate v Google Analytics?”. Tokrat pa si bomo v grobem pogledali kako lahko “bounce rate” merimo drugače, kjer dobimo odgovore: koliko časa so uporabniki bili na naši strani in do katere vsebine so prišli na strani.

Koliko časa so uporabniki bili na naši strani

To je pri “bounce ratu” težko izmeriti, saj uporabnik ni naredil nobene dodatne akcije preko katere bi lahko izmerili čas. Lahko pa si pomagamo z »eventom« na strani, in sicer dodamo časovno komponento, npr. 60 sekund ali več časa na strani. Najlažje je da določimo okviren čas za prebiranje vsebin in tako dobimo okvirno število ljudi, ki so bili na naši strani dovolj časa, da smo jih označili, kot uporabnike, ki so bili vpleteni v naše vsebine.

Sledenje »srollanju« na strani

Drugi takšen dogodek, ki nam pomaga pri “bounce ratu” je dolžina “scrollanja”. Slednjega lahko razdelimo na 25%, 50%, 75% in 100%. Slednje dogodke beležimo glede na to, kje na strani se uporabnik nahaja. Npr. če je prišel do 75% lahko iz tega razberemo, da je prebral vso vsebino (če imamo npr. dolgo nogo, ali smo na mobilni verziji). Če smo ga izgubili pri 25% je najverjetneje naša vsebina nezanimiva.

Obe opisani metodi ne moremo meriti samo z Google Analyticsom, ampak potrebujemo ustrezne značke v Google Tag Managerju, ki jih nato v Google Analytiki ustrezno “ulovimo” in prikažemo pod “events”. Najverjetneje obstaja še kakšna druga metoda, sam sem ubral slednjo.

Če vas spletna optimizacija zanima podrobneje si preberite članek o spletni optimizaciji.

Komentiraj


*