Canonical link

Canonical link se v spletni optimizaciji (SEO) uporablja za določanje izvirnega vira vsebine. Kar je v praksi malo težje razumeti, zato si poglejmo temo pobližje.

“Canonicalization” oz. po naše kanonizacija je postopek, kjer izberemo določeno stran, natančneje URL (Canonical link), kot izvirnik določene vsebine. Slednji običajno postane reprezantativna stran za iskalnike, kot je npr. Google, kot izvirnik določene vsebine.

V praksi pomeni, da canonical linki odpravljajo težavo, ko imamo določeno vsebino na različnih straneh na isti domeni. Ta težava se pojavi, ko imamo vel posameznih delov vsebine ali celotno vsebino na različnih straneh ali več slednjih. Da zagotovimo dobro uporabniško izkušnjo in ustrezno optimizacijo s pomočjo canonical linkov določimo izvirnik, kjer ostane ena različica in ne podvojene.

Kaj je canonical link v SEO?

Canonical link, canonical tag, “rel canonical”, … so oblike zapisov, ki spletnim iskalnikom sporočajo, da obstaja “master” – izvirnik te vsebine. Spletni iskalniki tako enostavno indeksirajo ustrezno vsebino in se izognejo podvajanju vsebine.

Zakaj imajo spletne strani podvojene vsebine?

  • Funkcionalnost strani: različna filtriranja na strani, prikaz vsebin kategorij, …
  • Protokoli: HTTP in HTTPS verzija strani.
  • Naprave: Stran, ki ima dve strani, ena mobilna in druga desktop.
  • Jezikovne verzije: če imamo vsebine, ki so vsebinsko enake, samo ene so za US/UK, HR/SRB, … in so dostopne iz različnih URLjev, vendar so enake.
  • Nepričakovane oblike: testna stran, razvojna stran, … stran ki je nepričakovano dostopna spletnim iskalnikom.

Dobro je vedeti: Google uporabi canonical link za glaven vir vsebine in na podlagi nje oceni njeno kvaliteto. V njegovem iskalniku tako običajno dobimo ta link med zadetki.

Dodatno branje: What is canonicalization

Komentiraj


*