Core Web Vitals

Optimizacija strani v smeri izboljšanja uporabniške izkušnje je eden ključnih dolgoročnih ciljev, če želimo uspeti na spletu. Core Web Vitals so testi, ki nam poskušajo odgovoriti ali naše spletno mesto zadostuje tem usmeritvam in kje imamo še priložnosti za izboljšanje.

Za orodji, ki sestavljajo Core Web Vitals (CWV) stoji Google. Služili naj bi usmeritvam, ki uporabnikom omogočajo izboljšanja svojega spletnega mesta, gre za koncept vse na enem mestu. Tako lahko enostavno, pod enakimi pogoji testiramo lastne strani ali strani konkurence. Za razumevanje podatkov, ki jih dobimo skozi teste CWV ne potrebujemo veliko strokovnega znanja. Za implementacijo določenih popravkov pa je potrebno več strokovnega znanja. Eden osnovnih ciljev je tudi jasno in enostavno podajanje informacij, kako določene zadeve izboljšati, tako da se fokusira na najpomembnejše matrike – Core Web Vitals. Slednje lahko vplivajo na spletno optimizacijo oz. naše pozicije v spletnih iskalnikih.

Core Web Vitals matrika

Namen Core Web Vitals matrike je, da se skozi čas nadgrajuje. Trenuten komplet se osredotoča na tri točke, ki se nanašajo na uporabniško izkušnjo oz. nalaganje strani in je sestavljeno iz:

  • Largest Contentful Paint (LCP): meri zmogljivost nalaganja strani. Da zagotovimo dobro uporabniško izkušnjo se mora LCP pojaviti v roku do 2,5 sekund.
  • First Input Delay (FID): meri interaktivnost. To pomeni, da če želimo zagotoviti dobro uporabniško izkušnjo mora imeti stran FID 100 milisekund ali manj.
  • Cumulative Layout Shift (CLS): meri vizualno stabilnost. Za zagotavljanje dobre uporabniške izkušnje mora stran imeti CLS 0,1. ali manj.

Če želimo doseči zadovoljivo uporabniško izkušnjo moramo dosegati vsaj 75% v vseh zgornjih matrikah tako na mobilnih napravah, kot desktop napravah.

Kako CWV na spletno optimizacijo?

Core Web Vitals imajo vpliv na SEO, na ene strani večji na druge manjši. Vse je odvisno od kvalitete naše spletne strani in infrastrukture na kateri se stran servira uporabnikom. Če so naše strani že v osnovi dobre in imajo dobro uporabniško izkušnjo ne bo razlike. Namreč Google še vedno daje prioriteto drugim signalom, ki so trenutno bolj pomembni. Eden takšnih signalov je vsebina spletnega mesta.

Tako mora biti s strani spletne optimizacije (SEO) vedno glaven fokus dobra in kvalitetna vsebina. Ko osvojimo to pa se lotimo matrike CWV za še boljši organski dvig med zadetki.

Vir: https://web.dev/vitals/

Komentiraj


*