Google instant – instantno iskanje

Google-instant-intro

Danes sem si ogledal zadnjo novost pri Googlu, Google Instant. Prvi občutki so nekako mešani. Ne morem se še odločiti ali raje sam vpišem iskani niz in držim pesti ob kliku na gumb »search«, ali imam raje, da mi Google sam predlaga iskane nize na podlagi vpisanega besedila in hkrati prikazuje rezultate.

Google Instant predstavlja nov način hitrejšega iskanja. Rezultate prikazuje sproti med vnosom iskanega niza. Tako naj bi uporabnikom prihranili precej časa pri iskanju – optimizacija časa:) Poleg hitrejšega iskanja pa pride prav tudi pri pisanju daljših fraz, saj nam jih Google ponudi vnaprej.

Google Instant je trenutno mogoče uporabljati samo na določenih domenah, zato se je najbolje za test odpraviti na .com domeno – http://www.google.com/webhp?hl=en.

google-instant-primer


Google Instant in optimizacija

V osnovi Google Instant ne spreminja spletne optimizacije oziroma njenih prikazov v iskalnikih, spreminja pa prikaz rezultatov. Zadeve poskuša pohitriti tako, da poskuša predlagati iskane nize. To pa bo potegnilo za seboj tako imenovano »long tail« iskanje, ki pomeni iskanje z večjim številom besed v iskanem nizu. Za primer si oglejmo niz »ljubljana hotels«. Med predlaganimi povezavami se pojavijo predlogi, kot so »ljubljana hotels near train station« in »ljubljana hotels city centre«. Takšnega načina iskanja včasih nismo uporabljali, saj smo se zadovoljili že z »ljubljana hotels«, sedaj pa bo potrebno paziti tudi na »long tail« optimizacijo.

google-instant-optimizacija

Panika trenutno še ni potrebna, saj gre za novo storitev Googla, ki v Sloveniji še ni na voljo. Priporočljivo pa je spremljati informacije, ki jih Google ponuja na temo Google Instant in seveda statistiko obiskanosti spletne strani.

Dodatne informacije: http://www.google.com/instant/

Komentiraj


*