Kaj je bounce rate v Google Analytics?

Bounce rate v Google Analytics po domače pomeni obisk samo ene spletne strani. V Google analitiki se bounce izračuna na podlagi ene seje, ki jo je sprožil uporabnik z obiskom ene stani in ni opravil nobenih dodatnih akcij.

Kaj je bounce rate v Google Analytics?

Bounce rate je procent obiskov samo ene strani (ali sej) pri kateri uporabnik zapusti spletno mesto brez, da bi klikal naprej po spletni strani.

Bounce rate se izračuna za celotno stran, v primerih, kjer je uporabnik obiskal samo eno stran in ni sprožil dodatnih akcij. Zanimivo je tudi to, da imajo vse te strani čas obiska 0, saj ni bil sprožen nobena dodatna akcija, ki bi Google analitiki sporočila čas na strani.

Ali je visok bounce rate slaba stvar?

Ni nujno. Če je nas cilj, da si uporabnik pogleda več kot eno stran potem je to slabo. Primer prva stran novičarskega portala, bi bilo to slabo. Na drugi strani imamo npr. enostranske strani ali bloge, kjer je naš cilj, da uporabniki preberejo določeno enostransko vsebino. V teh primerih je visok bounce rate pričakovan.

Torej če bounce rate razumemo pravilno nam lahko slednji pove ali naše strategije delujejo oz. so slednje uspešne ali ne in če naše uporabnike zanima naša vsebina. Ključ do uspeha je v tem, da razumemo kaj je naš cilj in ustrezna interpretacija podatkov.

Če si pogledamo povprečne bounce rate po industrijah, hitro ugotovimo, da se gibljemo v povprečju nekje okoli 55%.

2017 benchmarks
Vir: 2017 benchmarks

Zakaj je bounce rate pomemben?

Če gre verjeti podatkom SEMrush je slednji 4 najpomembnejši dejavnik razvrščanja na rezultatih iskanja na Googlu.
Ranking factors Google Analytics

Kako lahko znižamo bounce rate?

V ospredje postavite vsebine oz. izdelek, odvisno od vaše strani. Če uporabljate malo besedilo oz. težko berljivo besedilo bodo uporabniki hitro zapuščali stran. Minimalizem oz. nenasičene vsebine so bolj primerne za nižanje bounce rata. Prav tako pomaga, če v vsebinah uporabljate multimedijske vložke, kot so slike in video in, da vsebine povezujete z drugimi vsebinami, saj tako omogočate prehajanje med stranmi in daljšemu obisku in posledično boljši statistiki.

Če vas spletna optimizacija zanima podrobneje si preberite članek o optimizaciji. Dodatno informacije pa dobite na strani Google support.

Komentiraj


*