Kaj je E-A-T? Zakaj je pomemben za SEO?

Google strmi k temu, da je na vrhu zadetkov (organskih) vedno najbolj kakovostna vsebina za uporabnika. Koncept E-A-T je tako namenjen ločevanju zrn od plevela, da so med zadetki relevantne vsebine in ne le najbolj SEO optimizirane vsebine.

Koncept E-A-T (Expertise, Authoritativeness, and Trustworthiness) naj bi v praksi tako nagrajeval kakovostno vsebino, dobro iskalno izkušnjo, spletna mesta s strokovnim znanjem, avtoriteto in zanesljivostjo. Slednja naj bi tako kotirala višje, kot tista, ki tega nimajo. V tem primeru se povprečna vsebina na povprečni strani odreže slabše.

Koncept E-A-T je bil predstavljen v dokumentu “Google’s Search Quality Rater Guidelines” leta 2013, njegov namen pa je bil predstaviti lastnikom strani kaj Google išče na spletni strani.

Kako se E-A-T ocenjuje?

Znanje, avtoriteta in zaupanje so sorodni koncepti, vendar ne identični. Vsak se ocenjuje na drugačen način. Slednje ocenjuje ljudje znani pod imenom “Quality Raters”, njihove ocene pa pomagajo Googlu izmeriti uspešnost algoritma oz. njegovih nadgradenj.

  • Znanje: pomeni, da imamo na določenem področju visok nivo znanja. Ocenjuje se izključno na področju vsebine in ne avtorja.
  • Avtoriteta: tu gre povsem za “dober glas”, če nas strokovnjaki jemljejo kot zanesljiv vir informacij in če smo na določenem področju “influencer” to pomeni, da imamo na spletu avtoriteto.
  • Zaupanje: bi lahko strnili v legitimnost, preglednost in pravilnost vsebine. To pomeni, da je avtor strani znan, kdo skrbi za vsebino, kontaktne informacije, …

Kaj pa je E-E-A-T?

Google je leta 2022 dodal konceptu E-A-T še eno črko za izkušnjo (experience), tako smo dobili E-E-A-T (Experience, Expertise, Authoritativeness, and Trustworthiness). Po domače izkušnje z določeno vsebino so pomembne, tudi če nismo strokovnjak na tem področju. Izkušnje iz “prve roke” so tako še kako pomembne. Tukaj govorimo o osebni izkušnji z določeno temo, komentiranje, ocene, lastne slike, …

Zaključek

E-A-T je tako pomemben za SEO optimizacijo. Kot vsa optimizacija zahteva veliko časa in truda. Vedno se zavedajte, da nam Google ne dolguje nič, in da se na iskalnikih vedno pojavljajo višje boljše vsebine, boljši produkti, … cilj Googla je uporabniku na želen iskani niz predstaviti najboljše možne zadetke, kar pa velikokrat naše vsebine niso. Delajte dobro in kvalitetno, tudi Googlovi algoritmi se spreminjajo in na dolgi rok bi morali biti, če delamo pravilno nagrajeni.

Komentiraj


*