Nasveti za dobre in SEO-ju prijazne objave

Pisanje objav na spletu je veščina. Kot je značilno za vsako veščino tudi tu potrebujemo teorijo in še več prakse. Za dobre in SEO-ju prijazne objave pa je potrebno v mislih imeti strukturo objave in seveda vsebino, ki bo uporabnikom zanimiva, ter prijazna. Tu si lahko pomagamo z naslovi, podnaslovi, odstavki in multimedijskimi vložki.

Če so vsebine razumljive in všečne imajo veliko večje verjetnost deljenja na družbenih omrežjih. Posledično pa nam takšno povezovanje in referiranje objav izboljšuje pozicijo na iskalnikih, kot je Google. Deljenje objav na družbenih omrežjih so pogojene tudi z samo naravo vsebine, npr. zelo tehnične objave bodo dosegale zelo nizko ali nično število objav, medtem ko recepti, zanimivi posnetki, fotografije, nagradne igre, … dosegajo višje številke.

Če se poglobimo globlje v pisanje objav ugotovimo, da je na eni strani pisanje za spletne iskalnike – SEO, kjer je v ozadju več matematike (pojavljanje besed, nizov, povezovanje, …) in na drugi strani vsebina prijazna uporabnikom (kratka, jedrnata, malo ponavljanj). Lahko se odločimo za eno ali drugo, še bolje pa je poiskati idealno razmerje. Osebno verjamem, da se bodo iskalni logaritmi skozi čas izboljšali in bodo objave, ki so bolj prijazne uporabnikom postale pomembnejše.

Osnovna navodila za dobro pisanje

Vaša objava mora imeti dobro strukturo in vsebino, zato si je potrebno vzeti čas. Veliko blogerjov, vključno z mano začne razmišljati o vsebini in strukturi, ko začne z pisanjem objave. Nekateri imajo to srečo, da so rojeni talenti za pisanje, drugi te sreče nimamo in se učimo sproti. Zato se je dobro držati nekaterih pravil:

Premisli preden napišeš/objaviš

Preden začnete pisati objavo premislite o njeni vsebini oz. glavnemu sporočilu. Na katero vprašanje, problem, … odgovarjate. Kaj želite sporočiti svojim bralcem. Odgovore na ta vprašanja si zapišite in naj bodo vodilo za vaše pisanje.

Struktura objave

Postavite si jasno strukturo objave, ki je običajno sestavljena iz:

  • naslova,
  • povzetka,
  • uvoda,
  • jedra in
  • zaključka.

Uporaba podnaslovov

Uporaba podnaslovov je pomembna tako iz stališča spletne optimizacije SEO, kot s stališča uporabnikov. Uporabniki lažje pregledujejo vsebine, če jih ločujejo naslovi.

Uporaba odstavkov

Odstavki so na spletu zelo pomembni, najpomembnejše je, da so postavljeni vsebinsko pravilno. Pomembno je tudi, da informacije podajajo kratko in jedrnato. Krajše odstavke uporabniki lažje in hitreje preberejo, kot daljše.

Optimizacija dolžine objave

Vsaka objava bi morala imeti najmanj 300 besed. Spletni iskalniki, kot je Google imajo radi daljše članke, ki pa običajno odženejo uporabnike, zato poskusite ostati znotraj limita – 700 besed. Držite se tudi pravila, da se ključne besede pojavijo od 1 do 2% glede na celotno besedilo objave. V praksi to pomeni, da ima besedilo z 300 besedami od 3 do 6 ponovitev ključne besede.

Povezovanje vsebin iz prejšnjih objav

Če objave redno pišete in se tematsko povezujejo jih povezujte med seboj. Povezujete jih lahko tudi z drugimi viri, še bolje je, da se drugi povezujejo na vas. Takšno povezovanje daje vaši objavi avtoriteto in izboljšuje pozicioniranje v iskalnikih, kot je Google.

Redno objavljanje vsebine

Redno objavljanje vsebin bo jasen signal spletnim iskalnikom, da je vaša stran živa. V praksi to pomeni, da jo bo Google in podobni iskalniki obiskal večkrat, kar posledično vpliva na vaš položaj v iskalnikih.

Multimedijski vložki

Za spletno optimizacijo in uporabnike je dobro, da uporabljamo multimedijske vložke, kot so slike, grafike, video, zvok, … vsi takšni dodatki naredijo vsebine bolj bralne, zanimive in povečajo možnost deljenja. Pri uporabi multimedijskih vložkov ne pozabite na optimizacijo slednjih, tako v smislu velikosti, kot prilagodljivosti manjšim napravam in slabim povezvam za prenos podatkov.

Zaključek

Obdobje, ko smo lahko z SEO triki hitro spravili spletne strani oz. objave na prvo stran iskalnikov se je že končala. Dobra vsebina pa je dejansko postala kralj iskalnikov in družbenih omrežij, kjer dosegajo veliko like-ov, deljenj, objav, … Omenjeni napotki vam lahko olajšajo pisanje in izboljšajo pozicije v iskalnikih, važno pa je da pišete in objavljate dobre, zelo dobre vsebine.

Save

Komentiraj


*