Optimizacija slik za spletne iskalnike (SEO za slike)

Vsak, ki ustvarja vsebine za splet se velikokrat vpraša ali moja vsebina potrebuje sliko. Odgovor je vedno “DA”. Slike namreč oživijo vsebine izboljšujejo pa tudi optimizacijo za spletne iskalnike.

Rek “Slika pove 1000 besed.” zagotovo drži, zato je ustrezna uporaba slik, ki vsebino ustrezno obogati pomembna. Optimizacija slik za spletne iskalnike bi lahko razdelili v naslednje korake:

  1. Vsebinsko ustrezna fotografija.
  2. Ustrezen slikovni format, kot je JPEG, GIF ali PNG.
  3. Ustrezna optimizacija velikosti za splet.
  4. Opisna poimenovanja slik.
  5. Uporaba “ALT” besedila.
  6. Uporaba “Caption” – opisnega besedila.

V realnosti zaradi vseh obveznosti nimamo dovolj časa, da bi zadostili vsem kriterijem, zato je pomembno, da zadostimo najpomembnejšim, ki so:

  1. Vsebinsko ustrezna fotografija.
  2. Opisna poimenovanja slik.
  3. Uporaba “ALT” besedila.

Vsebinsko ustrezna fotografija

Tehnologija napreduje in kmalu bodo znali algoritmi brati vsebine slik na naših straneh, če temu že ni tako. Zato je ustrezna slika, ki dopolnjuje oz. opisuje napisano vsebino zelo pomembna.

Osnovna navodila za poimenovanje slik

Poimenovanje slik mora biti relevantno. Poimenovanje mora biti kratko in jedrnato, uporablja se le ključne besede. Npr.: Hamburger-pivo-kosilo. Pomembno je, da ne tlačimo preveč besed v poimenovanje slik, maksimalno do 5 besed. Besede morajo biti ločene z “-” za lažje razumevanje spletnih iskalnikov in uporabnikov.

“ALT” besedilo

“ALT” besedilo mora biti opisno, za razliko od poimenovanja mora biti vsebina bolj jasno opisana. Namreč “ALT” opis se uporablja tudi v primerih, ko se slika ne izpiše ali pri spletni dostopnosti. Npr.: Hamburger in pivo za kosilo.

Če ste v dvomih pri pripravi slik za spletno optimizacijo se lahko vedno obrnete na Googlova navodila za spletno optimizacijo slik.

Komentiraj


*