Optimizacija strani

Optimizacija strani je proces oz. postopki s katerimi pripomoremo, da spletni iskalniki našo stran spletno mesto rangirajo čim višje in posledično pripeljejo več obiska oz. prodaje. Optimizaciji strani pravimo tudi spletna optimizacija, SEO, optimizacija, optimizacija za iskalnike, …

Kazalo optimizacija strani:

Optimizacija spletnih strani

Optimizacijo spletnih strani delimo na dva dela, in sicer na optimizacijo na sami strani in izven nje. Prvo delimo na tehnično in vsebinsko, kar po domače predstavlja ustrezno sprogramirano stran in ustrezno pripravo vsebine za optimizacijo. Pri pripravi vsebine bodite pozorni na ključne besede. Optimizacija izven nje pa pomeni povezovanje z drugimi stranmi in “bildanje” povezav. V praksi to pomeni, da dobimo čim več kvalitetnih povezav na našo spletno mesto. Npr. Wikipedia običajno vedno kotira visoko, ker je kredibilen in dobro povezan vir. Enako velja za IMDB v primeru filma in TVja.

SEO optimizacija

SEO optimizacija je zamuden in dolgotrajen postopek. V prvi fazi, kjer pripravljamo spletno mesto in osnovne vsebine je potrebno vložiti največ časa in denarja, saj so dobri in zdravi temelji osnova za uspešno prebijanje na prva mesta iskalnikov. Piljenje, da na zasičenem trgu ključnih besed pridemo na ustrezna mesta pa je počasen proces z veliko prilagoditvami.

Cena SEO optimizacije

Končno ceno SEO optimizaciji je nemogoče postaviti, saj gre za dolgoročen kontinuiran proces. V osnovi pa potrebujemo dobro sprogramirano spletno mesto, ki bo prijazno do spletnih pajkov in uporabljalo ustrezne programske rešitve in značke za naše vsebine. Tako bi lahko rekli, da je dobro spletno mesto nekako osnovna cena in seveda redno objavljanje vsebin. Vse ostale modifikacije in popravki vsebine pa lahko bazirajo na mesečnih cenah, kvartalnih ali letnih, odvisno od naših sredstev.

SEO praktik

SEO praktik bi lahko imenovali vsakega, ki ima veliko delovnih izkušenj na področju spletne optimizacije. Praktično znanje na področju spletne optimizacije se pridobiva na različne načine, nekaj so delavnice, splet, izobraževanja, knjige, šole, realni primeri … iz mojih izkušenj pa se najbolj obnese kombinacija vsega. Najbolj zaupam strokovnjakom, ki imajo realne primere optimizacije. Seveda brez uporabe sivih trikov, ki jih lahko spletni iskalniki prej ali slej kaznujejo.

Izdelava spletnih strani

Sam sem zagovornik izdelave spletnih strani, ki že v osnovi pokrivajo osnovno spletno optimizacijo, ustrezno prikazovanje na uporabniških napravah, kot je npr. telefon, tablica, laptop in namiznem računalniku. V zadnjih letih pa sem dodal še osnovno spletno dostopnost.

Optimizacija pomen

Pomen optimizacije je v osnovi več obiska in posledično več prodaje, prijav, članarin, prepoznavnosti, … na splošno bi lahko rekli, da če zanemarjamo pomen optimizacije, da odganjamo stranke. Na dolgi rok nas bo obiskalo vse manj ljudi, imeli bomo manj prometa, dobička, motivacije in življenjski cikel spletne strani se bo končal. Pomena spletne optimizacije nikoli ne podcenjujte.

Google optimizacija

Optimizaciji strani nekateri pravijo tudi Google optimizacija. Razlog zato tiči v tem, da ima Google v večino držav prevladujoči oz. monopolni delež pri brskanju po spletu. Zaradi tega velika večina ljudi fokusno optimizira za Google optimizacijo.

Sicer pa poznamo še druge spletne iskalnike. Najbolj popularni so:

Optimizacija sskj

optimizácija -e ž (á); glagolnik od optimizirati: optimizacija spletnih strani postopki, ki pripomorejo k večji vidljivosti spletnih strani na spletnih iskalnikih.

Kaj je namen te objave o optimizaciji strani?

Namen te objave je optimizacija strani na ključno besedo optimizacija strani. Več o SEO optimizaciji si lahko preberete na namenski strani “Optimizacija spletnih strani (SEO)“.

Kako bodo spletni iskalniki rangirali to objavo bo pokazal čas, ki je pri spletni optimizaciji tudi pomemben. Namreč nobena stvar se ne zgodi čez noč. Sicer bi lahko napisal še več vsebine, ampak sem želel s čim manj napora priti čim dlje oz. višje. Vsebine pa morajo biti tudi berljive, kar velikokrat v svetu optimizacije ne drži. Trenutno se na ključno besedo “Optimizacija strani” nahajam na koncu 3. strani, občasno na vrhu 4. strani. Ta rezultat sicer ni slab, ker je blog moj hobi in ne poklic, vendar si želim pozicijo izboljšati, da se naučim kaj novega.

SEO analiza po 24 urah

Po 24 urah je SEO analiza pokazala, da se je stran preselila iz 3. oz. 4. strani na 2. stran, in sicer na 6. in 7. mesto. Poleg namenske strani se je sedaj pojavi še ta objava o optimizaciji strani. To pomeni da optimizacija deluje, skozi čas se bo stran še bolj usidrala in mogoče še pridobi kakšno mesto. To pomeni da lahko z malo truda rezultate hitro izboljšate pri svojih vsebinah.

Komentiraj


*