Optimizirajte svojo stran za Google Caffeine – SEO Google Caffeine

Vsake toliko časa nas preseneti Google s svojim “updatom” svojega iskalnika. Coffeine je bil sicer napovedan že avgusta 2009, in tako je bilo veliko lastnikov spletnih strani precej na trnih. Namreč leta 2003 je Google s svojim neslavnim Florida “updatom” povzročil precej sivih las, saj so se strani, ki so prej dominirale na iskalnikih pošteno premešale ali celo izginile iz prvih strani Googla.

Caffeine

Zaradi te izkušnje je začel Google bolje sodelovati z WEB profesionalci in jim tako vnaprej ponudil testiranje in omogočil povratne informacije. Testno verzijo so kmalu zatem ugasnili oziroma umaknili.

Naslednja napoved je bila za novoletne praznike, ki se je tudi izkazala za napačno. Po daljšem zatišju pa so v javnost februarja pricurljale informacije, da naj bi Caffeine začel prihajati počasi v prihodnjih mesecih.

Glavni cilji Caffeina

Glavni razlog “updata” je, da Google obdrži svoj primat med iskalniki. Med drugim pa tudi povečanje hitrosti iskanja, natančnosti in uporabnosti za uporabnika. Predvsem bi se radi znebili SPEM strani in izboljšali sistem za kaznovanje slednjih.

Z porastom socialnih medijev pa si želijo v svojih rezultatih iskanja prikazati tudi bolj realno-časovne rezultate. To so dosegli, ko so integrirali vire socialnih omrežij v iskalnik oziroma rezultate – Facebook, Twitter, mape, novice, knjige, …

Nastalo je tudi nekaj strani, ki nam omogočajo primerjanje rezultatov na starem Googlovem algoritmu in na novem. Primere si lahko ogledate na comparecaffeine.com, comparegoogle.com in facesearch.com/caffeine. Najbolj točne rezultate pa bomo dobili, ko bodo “update” v veljavi.

Pregled nekaterih novosti

Google svoj algoritem zelo skriva in ga nikoli ne izda, no vsaj ne v celoti. Na internetu pa se pojavljajo nekatere špekulacije na kaj bo Google pozoren:

 • Hitrost spletne strani – povečala se bo pomembnost nalaganja spletnih strani, hitreje se bo stran naložila bolje bo.
 • Vrednost domene – vrednost domene, kot celota in le koliko povezav ima vaša stran ali njenega “pageranka”.
 • Mešani rezultati – vključili bodo tudi rezultate socialnih omrežij
 • Večji fokus na vsebini spletne strani – nov algoritem bo posvetil večjo pozornost sami vsebini. Povezave, ki bodo kazale na vaše spletno mesto bodo še pomembne, ampak še več pozornosti bo Google namenil dobri vsebini in odkrivanju SPAM tehnik.
 • Starost domene – če imate novo domeno boste sedaj imeli večje težave. Caffeine bo po novem dal večjo veljavo starosti domen – koliko časa je domena že registrirana.
 • Natančnost domene – večjo težno bodo dobile tudi domene, ki imajo iskane nize že v sami domeni. Npr.: www.računovodstvo-vitago.si bo tako po vsej verjetnosti rangirala višje ob iskanju računovodstva, kot domena www.vitago.si.
 • Večji indeks – povečal se je Googlov indeks zaradi večjega iskanja fraz. Trend ne drži povsod, ampak na splošno naj bi bil indeks večji.
 • Manj SPEM strani – z večjim poudarkom na sami vsebini strani bodo SPEM strani potisnjene nižje v rezultatih iskanja (upajmo).
 • Hitrejši rezultati – Google je v splošnem zmanjšal čas iskanja za dobro tretjino.

Brez panike!

Preden odhitite popravljati vašo spletno stran vedite, da vsak “update” prinaša testno obdobje, kjer se odpravijo vse napake in anomalije, ki so bile spregledane v beta fazi.

Tako, če ste naredili vse prav in je vaša stran vseeno padla ne obupajte, saj je velika verjetnost da se bo kmalu spet pojavila višje. To pa še ne pomeni, da vam ni potrebno izboljšati SEO-ja. V nadaljevanju si bomo ogledali nekaj temeljnih korakov za Caffeine “update”. Prva stvar, ki jo morate narediti je narediti vašo stran hitrejšo …

 • Večja uporaba CSSja – z večjo uporabo CSSja zmanjšate velikost HTML strani. Bodite pozorni, da uporabljate zunanje CSS datoteke.
 • Zunanje Javascript datoteke – Bodite pozorni, da je vaša Javascript koda v zunanjih datotekah.
 • Zmanjšajte CSS in Javascript datoteke – odstranitev nepotrebnih presledkov in ostalih znakov izboljša čas nalaganja.
 • Optimizacija slik – poskušajte optimizirati vse vaše slike, da bodo čim manjše. Za manjše slike uporabljate GIF standard za bolj detajlne slike pa JPG standard. Mogoče lahko preverite tudi pretvorbo GIF slik v PNGje, če to zmanjša velikost.
 • Uporabite Gzip kompresijo – z kompresijo vaše vsebine lahko zmanjšate čas nalaganja vaše strani do 70%. Tako boste izboljšali odzivnost vaše spletne strani.
 • Uporabite hitrejši strežnik – če trenutno uporabljate strežnik, ki se ga delite lahko razmislite o nadgradnji. To bo pozitivno vplivalo na vaš položaj na iskalnikih. Če stran teče v Sloveniji imejte tudi gostovanje v Sloveniji, ker to tudi vpliva na položaj v iskalnikih. Verjamem pa, da je nakup strežnikov v tujini mamljivo, saj so precej cenejši. Žal to vpliva negativno na položaj v iskalnikih.

Optimizirajte vsebino

Caffeine “update” pomeni, da Google daje vse večjo prioriteto dobri vsebini, tako bodite pozorni na:

 • prepričajte se, da so vaše ključne besede dejansko na strani
 • dobro uporabite notranje povezovanje strani na ključnih besedah, ampak ne pretiravajte.
 • navigacija naj bo v obliki teksta in ne slik
 • če uporabljate META oznake, bodite pozorni na ujemanje z vsebino, so unikatna in ne spemovske. META oznake za ključne besede imejte nekje okoli 35 besedah in META opis nekje na 24 besed.
 • uporabite sitemap.xml, ki bo Googlu omogočal lažje iskanje

“Off-site” optimizacija

Med ustvarjanjem povezav do vaše spletne strani bodi pozorni na kvaliteto povezav. Googlu pomagajte ugotoviti v katero kategorijo sodite. Pomembna je kvaliteta in ne vedno kvantiteta. Vse linke lahko z malo truda ustvarite sami. Bolje pa je, da uporabnikom ponudite vsebino na katero bodo “linkali” sami.

Vir: .net magazine

Komentiraj


*