Slikovni format WebP

WebP je slikovni format, ki ga razvija Google in je bil najavljen že leta 2010, vendar še nima širše podpore razen pri brskalniku Google Chrome. Njegov namen pa je zamenjati obstoječe formate JPG, GIF in PNG in zaradi svoje boljše optimizacije in posledično manjših velikosti izboljšati nalaganje spletnih strani oz. aplikacij.

WebP je moderen slikovni format, ki prinaša naprednejšo kompresijo slik za spletne strani. Slike so zaradi naprednejše kompresije bistveno manjše, velikosti slik so tako lahko manjše od 1/4 pa vse do 1/3 brez izgube kvalitete. Trenutno so strani na spletu velike okoli 2MB na stran, velik del te velikosti pa predstavljajo multimedijski vložki oz. slike/grafike. Zmanjšanje velikosti slednjih, bi tako bistveno pohitril nalaganje strani.

Slikovni format WebP bo vsestranski in bo omogočal zamenjavo JPG, PNG in GIF formatov. V praksi to pomeni, da bo WebP format lahko predstavljal, klasično sliko, sliko s transparenco ali animirano sliko. WebP formate lahko delimo v naslednje skupine:

  • WebP lossy
  • WebP lossy, lossless, and alpha
  • WebP Animation

Slikovni format WebP bo na slikovnem področju spleta prinesel veliko sprememb, predvsem v smeri optimizacije, standardizacije in boljše uporabniške izkušnje. Standard dobiva vse več podpore,
vendar dokler nima večje podore pri ostalih brskalnikih se pred uporabo prepričajte ali lahko format WebP že uporabljate pri svojih projektih oz. uporabnikih: https://caniuse.com/#search=WebP

Dodatne informacije

Komentiraj


*