Spletni trend: Bento box

Spletni trend: Bento box

Bento (弁当, bentō) je japonska porcija pred pripravljenega obroka, ki je postrežena v obliki manjših predalčkov, običajno v škatli. Ravno ta predalčkasta oz. mrežasta oblika pa je trend, ki je v porastu na spletu.

Bento box stil oblikovanja se na spletu oz. uporabniških vmesnikih nanaša na oblikovanje kartic ali mrežne postavitve, kjer so informacije predstavljene v različnih predalčkih. Slednji so običajno vezani na samo vsebino, tako uporabnik hitro in jasno dobi potrebne informacije. In ravno ta strukturni pristop izvira iz japonske Bento škatle.

Na spletu prevladuje prepričanje, da je trend sprožil Apple, kjer v svojih videih in spletnih straneh predstavljajo specifikacije ali pa cele vsebine v Bento stilu. Drugi pa pravijo, da spletne zametke najdemo tudi v Microsoftovem Metro design languag-u.

Apple Mac promotional video

Glavne prednosti Bento postavitve:

  • predalčkanje (skupine): vsebine so razdeljene na različne sekcije, kjer ima vsaka svojo vlogo
  • jasna organiziranost: postavitev je čista in dobro organizirana, kar uporabnikom omogoča jasno iskanje informacij.
  • vizualno ravnovesje: bento oblikovanje predstavlja ravnovesje med različnimi elementi, kar prinaša prijetno uporabniško izkušnjo
  • raznolikost v enotnosti: Kljub temu, da ima vsak predalček svoje vsebine je oblikovanje celostno

Primeri Bento box oblikovanja

Apple: iPhone 14 and iPhone 14 Plus

 

Bento design by HALO LAB: Brewbolt Branding

 

Koto Studio WhatsApp

S pomočjo CSS gridov in primernega oblikovanja lahko dokaj hitro dosežemo zelo zanimive oblikovne rešitve, ki jih lahko hitro in enostavno implementiramo. Ne pozabite, čeprav je bento stil okvirjen, poskušajte razmišljati izven okvirjev.

Dodatno branje:

Komentiraj


*