Letni pregled – Statistika bloga Pomagalnika.com za leto 2013

Leto 2013 se zaključuje in napočil je čas za letni pregled bloga Pomagalnik. Preteklo leto je bilo s strani statistike precej pestro, saj je v sredini leta stopil v veljavo zakon o piškotkih – ZEKom-1, ki je dodobra pretresel WEB sceno in različna analitična orodja.


Letni-pregled-Statistika-bloga-Pomagalnika.com-za-leto-2013

Najkrajši konec so v tej zgodbi potegnili lastniki spletnih mest, ki tako kot blog Pomagalnik uporabljajo Google Analytics za merjenje prometa na svojih spletnih mestih. Zaradi novega zakona ZEKom-1 je statistika oz. beleženje slednje padlo v povprečju na večini mest pod 3% dejanskega obiska.

Za zagotavljanje statistike je bil tako nujen prehod na drugo statistično orodje, ki je skladno z zakonom ZEKom-1 (Piwik) oz. dvojno spremljanje statistike (Sprejmi piškotke) za lažje analiziranje sprememb.

Naporno združevanje dveh različnih statistik pa je razkrilo, da je blog Pomagalnik obiskalo 13,228 obiskovalcev oziroma 10,376 unikatnih obiskovalcev, ki so si ogledali 22,318 strani.

Vrstni red brskalnikov se je ponovno premešal. Prvo mesto je prevzel Chrome, ki se približuje že skoraj 50%, sledi mu Firefox z 31%, Internet Explorer z 15%, Safari z 7% in Opera z 3%. V primerjavi z lanskim letom vidimo, da je največ pridobil brskalnik Chrome. Ena od možnih razlag je povečano število tablic z Android sistemom in posledično več Chrome brskalnikov v uporabi. Največji padec pa je doživel Firefox, ki je padel kar za slabih 10%.

Ostale številke:
Visits: 13,228
Unique Visitors: 10,376
Pageviews: 22,318
Pages / Visit: 1.82 (približno)
Avg. Visit Duration: 00:01:20 (približno)
Bounce Rate: 67.00% (približno)
% New Visits: 72.30% (približno)

letni-pregled-statistika-brskalniki-Google-Analytics

letni-pregled-statistika-brskalniki-Piwik

Na podlagi podatkov in primerjave s preteklim letom lahko sklepamo, da je vsebina še vedno kralj in glavna gonilna sila obiska. Omenjen premik brskalnika Chrome v lanskem letu pa je letos z velikanskim naskokom na prvo mesto dosegel vrhunec. V številu obiska uporabnikov pa je zaznati padec obiska, ki ga bom poskušal v prihajajočem letu obrniti.

Hvala vsem, ki me obiskujete in srečno Novo leto 2014.

Komentiraj


*