Kako narediti svoj font?

Izdelava fontov je na papirju dokaj enostaven izziv. Pripravimo željeni stil in nanizamo vse potrebne znake. Najbolj osnoven primer je lastna pisava. Digitalizacija slednje pa je precej drugačen izziv.

Danes imamo na voljo ogromno digitalnih fontov. Za začetek je dovolj, da si pogledamo samo Google font knjižnico, kjer imamo na voljo veliko izbire. Priprava slednjih pa je precej večji izziv, če zanemarimo vso teorijo fontov in se samo osredotočimo na izdelavo, ki je največja ovira.

Za izdelavo fontov potrebujemo seveda ustrezno programsko opremo, kot so npr.: FontLab, Calligraphr, FontCreator, FontForge, … in novejše programske opreme, kot so Fontself ali Glyphs. Nekatere programske opreme so inštalacijske, druge lahko uporabljamo v brskanliku ali pa so v obliki vtičnika za že znane programe. Dodatne omejitve so tudi na operacijske sisteme iOS/Windows.

Vsi, ki ste se že kdaj lotili izdelave lastnih fontov običajno hitro ugotovimo, da to ni tako enostavno, kot smo sprva mislili. Pri naprednejših programih se pri vseh opcijah dokaj hitro izgubimo in naveličamo. Sam raje posegam po bolj enostavnih rešitvah, kot je Fontself.

Kako sem se sam lotil izdelave fonta

Nad profesionalnimi programi sem zaradi časovne stiske hitro obupal, zato sem presedlal na Fontself vtičniško obliko. To pomeni, da sem preko vtičnika Fontself pripeljal v meni bolj domače okolje – Illustartor. Fonte sem enostavno narisal v Illustratorju in s pomočjo vtičnika slednje enostavno in hitro izvozil.

V približno 8 urah sem ustvaril spodnji font. Da bi bil font bolj popoln bi potreboval še kakšnih 8 ur, ki jih mogoče nekoč najdem in font zares izdam. Do takrat pa bo ostal samo v mojem arhivu.

Fontself je na voljo v obliki vtičnika za Illustrator in Photoshop CC. Na voljo pa je tudi novejša aplikacija za iPad uporabnike. Pri iPad različici lahko uporabljate svinčnik in tako fonte ustvarjate še hitreje. Za hitro ustvarjanje fontov priporočljivo.

www.fontself.com

Komentiraj


*