Na kaj moramo paziti pri izbiri tipografij

Izbira tipografije je težak izziv, lahko pa slednjega olajšamo, če poznamo osnovne klasifikacije. Namreč slednje nam bodo pomagale pri izbiri ustrezne tipografije in združevanje slednjih.

Najbolj pogoste zahteve pri izbiri tipografije so podpora različnim znakom oz. jezikom, enostavno združevanje z drugimi pisavami, kjer gledamo na doslednost in berljivost. Na izbiro imamo veliko pisav, ampak veliko večino lahko strnimo v naslednje kategorije:

  • Serif
  • Sans-Serif
  • Slab-Serif
  • Display
  • Script
  • Monospaced

Kako se odločiti?

Pri tako veliki izbiri pisav lahko hitro obupamo, zato vam bodo spodnji napotki služili pri lažjem odločanju:

  1. Vedno izberite pisavo, ki podpira več jezikov. To je še posebej pomembno, če rabite podporo za različne mednarodne jezike.
  2. Pri izbiri pisave bodite pozorni na podobne znake. Namreč nekateri znaki, kot so 1Il so lahko v nekaterih pisavah zelo podobni in tako otežujejo branje vsebin.
  3. Osebnost v oblikovanje običajno prinesemo s posebnimi fonti, t.i. dekorativnimi, zato je pomembno da jih kombiniramo z nevtralnimi fonti. Seveda ne smemo pretiravati in imeti ustrezno razmerje med dekorativnimi in nevtralnimi.
  4. Uporabljajte različne debeline (bold, thin, regular, …), velikosti in sooblikovanje za različne komponente, kot so npr naslovi, vsebina, … tako naredimo vizualno hierhija – pomembnejši elementi so večji.

Test 1Il

Pri izbiri tipografije si lahko pomagamo s testom, kjer testiramo 1 (ena), veliki i (I) in mali L (l). Namreč zaporedje teh znakov hitro pokaze ali so znaki med seboj dovolj razlikovalni ali pa bodo težave pri prebiranju. Npr. Primer je v naslovni sliki ali v tem naslovu (1Il). Obe tipografiji, ki sem jih izbral pri zadnji prenovi nista najbolj optimalni, saj se vidi, da sta veliki i in mali L zelo podobna, razlika je le v višini.  Tako moram biti ob naslednji izbiri bolj pozoren.

Komentiraj


*