Read color hex codes – David DeSandro

Kako barvno slepi oblikovalci delajo z barvo na spletu? Ne z očmi! Potrebno se je naučiti branja šestnajstiških kod (hex). David DeSandro je pripravil lep primer razlage branja barvnih hex kod in s tem povezanih vpogledov v človeški vid, računalniško zgodovino in digitalno barvo.


V predavanju boste zasledili izredno zanimive tehnike prepoznavanja barv na podlagi ogleda šestnajstiških zapisov (hex code), ki jih srečujemo pri izdelavi spletnih strani in sorodnih projektov. Spodnja grafika predstavlja osnovnih pet korakov za prepoznavanje.

Zanimiv podatek je tudi ta, da lahko šestnajstiški zapis spremenimo v krajšega, tako da vzamemo prvi, tretji in peti zapis (shorthand). S krajšim zapisom lahko teoretično pokrijemo vse barvne odtenke, zatakne se le pri nekaterih barvah, kjer so oznake skoraj enake, npr. #fff2f0. Krajši zapis te oblike bi prikazal belo barvo, čeprav ta ni. Pri teh odtenki, ki so npr. bež, svetlejši, … moramo upoštevati, da lihi zapis predstavlja 90% barve in sodi zapis 10% barve.

Primer: #fff2f0; #fff (bela) 90%; #f20 (rdeča) 10%;

Predavanje “Read color hex codes” je bilo organizirano v okviru dogodka dotCSS, leta 2018. David DeSandro je ustvarjalec Masonry, Isotope, Flickity in ustanovitelj Metafizzy. Spremljate ga lahko na Twitterju @desandro.

Prezentacija “Read color hex codes”

Komentiraj


*