Google »Sandbox« ali zakaj moja spletna stran ni med »top 10«

Večina uporabnikov ne ve, da je starost spletne strani pomembna pri izpisu na iskalniku. Ne govorimo o domeni oziroma kdaj je bila ta kupljena, ampak o dejanskem času od objave spletne strani pa do danes. Dlje časa, ko je stran »on-line« in brez večjih težav pri doseganju te strani, bolje je. Strani, ki so mlajše od enega leta bodo imele težave pri doseganju prve strani na Googlu. Dokazano je, da morajo biti strani »on-line« najmanj od 6. mesecev pa do 1. leta, preden dosežejo prvo stran izpisa v Googlu. Pogoj je seveda dobra optimizacija.

Googlov »Sandbox« se je pojavil leta 2003. Tako želi Googlu preprečiti najboljše pozicije »SPAM« spletnim stranem in »LINK FARMAM«, ki ponavadi dobijo najboljše pozicije zaradi optimiziranosti. Google uradno nikoli ni priznal obstoj »Sandboxa«.

Strani, ki se ponavadi izognejo »Sandboxu« so izobraževalne ali vladne domene in poddomene obstoječih že znanih strani. »Sanboxu« se lahko izognejo tudi strani, ki uporabljajo ključne besede, ki niso pogoste in so vezane na geografske skupine. Primer takšne besedne zveze bi bil »SERVIS RUŠE«. Takšnim stranem bi se uspelo prebiti med prvih 10. mest veliko prej.

 • Meni ni jasno, kako je lahko moja stran iz prve strani padla neznano kam. Online je že več let…. in kar naenkrat se je zgubila na nevem kateri strani zadetkov.
  Recimo, če vpišeš “anime” pod iskanje zadetkov samo za slovensko regijo…. nikjer več ne najdeš sloanime.org strani. Včasih je bila celo na prvem mestu.

  Zakaj? Korupcija?

  Odgovori
 • Spletno mesto lahko pade iz prve strani zadetkov iz več razlogov. Najpogostejši razlogi so:
  – vse več je spletnih strani, ki imajo podobno vsebino, tako lahko strani, ki so prej vodile padejo nižje,
  – druga spletna mesta bolje optimizirajo določene besede,
  – Google spremeni način iskanja(spremeni se logaritem iskanja)
  – …

  Če želimo imeti spletno stran na prvem mestu, nam ne preostane drugega, kot konstanto delo na optimizaciji in prilagajanje Googlovemu algoritmu izpisa. Drugače nas prej ali slej prehitijo drugi.

  Odgovori
 • Ironija je v tem, da je tista s podobno vsebino že precej časa neaktivna in je nihče niti ne updejta… se potem zadeva optimizira sama?

  Druge podobne strani pa pač ni. So le sem pa tja blogi ali izsledki iz kakšnih topicov različnih forumov, ki se nanašajo na isto iskalno frazo.

  Odgovori
 • Odgovor je ne.

  Našel sem še animeslovenija.org(trenutno prvi po izpisu), ki ima 1 rang več pri PR-ju(PageRang). Slednji ima več pomebnih povezav, zato ima tudi PR večji, ampak PR je samo del formule za dober rezultat.

  Predlagam, da vhodno stran optimiziraš za besedo “anime”. Besedo anime uporabi v titlu, glavnih naslovih – h1, prvem odstavku,…
  https://www.pomagalnik.com/2009/02/na-kaj-je-pozoren-googlov-iskalnik/

  Ker upravljaš z več stranmi, si pripravi kratko reklamo v stilu Google Adds, npr.: Vse anime na enem mestu. potem pa link Pojdi na anime na SloAnime.org.
  Tako narediš še malo dodatne vsebine in ne samo link na svojo stran. Google ima raje še kaj dodatne vsebine, kot samo povezavo.

  Predlagam ti uporabo orodij Google Analytics in Webmaster tools, slednji ti omogoča pregled pozicij v iskalniku Googlu. Tako lahko spremljaš rast in padce in temu primerno ukrepaš.

  Proces prebijanja na prvo stran oziroma prvo mesto je ponavadi dolgotrajen in naporen proces. Želim ti veliko sreče in uspehov.

  Odgovori
 • Ne strinjam se edino z “6. mesecev pa do 1. leta”. Po mojih izkušnjah ni bilo še nikoli več kot tri mesece. res pa je, da nisem startal na zelo konkruenčne angleške besede. Če bi, pa pomoje nebi prišel na prvo stran zaradi drugih dejavnikov (premalo dobrih linkov) in en zaradi sandboxa.

  Predlagam eno temo za obdelat: Google PR. Velikoljudem se PR zdi svet, a sam po sebi pove zelo malo. Mislijo, da če bodo imeli visok PR, da bojo avtmatično visoko v poziciji na ciljane ključne besede, kar pa nikakor ni res.

  Odgovori
 • WEB stran sem postavil na začetku maja. Naredil sem optimizacijo, preverjal sem pri http://www.submitexpress.com/analyzer/ kjer imam title, descriptor in keywords na 100%. Takoj sem se znašel na prvi strani vseh iskalnikov. Potem sem se vpisal v vse domače in veliko tujih imenikov in oglasnikov. Po 15 juniju se komajda najdem na googlovem iskalniku. Na isti IP imam vezano še domeno http://www.selekom.com pri kateri se pa ni spremenilo nič. Pri ostalih iskalnikih sem še vedno na prvem mestu. Zato je moje mnenje sledeče: Google iskalnik ni v redu, ima napake v sistemu. PR pa mi je dal 3 ze na samem začetku.

  Odgovori

Komentiraj


*