Google Font in njegova uporaba

google-font-intro

Danes si bomo ogledali Googlvo novo storitev Google Font in njegovo implementacijo. Google font je še ena izmed mnogih rešitev, ki omogočajo WEB designerjem širši izbor fontov pri izdelovanju spletnih rešitev.

Na WEBu smo namreč omejeni z “web-safe” oz. varnimi fonti. Varni fonti so fonti, ki se bodo prikazovali približno enako na vseh računalnikih, ne glede na programsko opremo. Zaradi velike pokritosti pa smo prikrajšani pri številu fontov.

Z vstopom Googla na področje fontov pa se zna igra spremeniti. Google namreč ne zaračunava svojih storitev, kot nekateri drugi ponudniki. Z vstopom Googla na določeno področje pa se ponavadi smernice spremenijo in postavijo novi trendi ali celo standardi (Analytics, Gmail, …).

google-font-main

Implementacija Google fonta

Uporaba Google font storitve je precej preprosta. Z manjšimi popravki jo lahko implementiramo praktično v vsako spletno stran preko CSS značk. Pa si oglejmo primer uporabe “IM Fell DW Pica”.

google-font-izbran

Koraki implementacije Google fonta

 1. Odpremo spletno mesto http://code.google.com/webfonts
 2. Izberemo željen font
 3. Nato izberemo družino fonta
 4. Sledi pregled fonta, kjer v navigaciji kliknemo “Get the code”
 5. Na strani “Get the code” potrebujemo dve vrstici kode

  Prvi del nam pripelje izbrani font. Pripnemo ga v “glavo” naše spletne strani.
  <link href='http://fonts.googleapis.com/css?family=IM+Fell+DW+Pica' rel='stylesheet' type='text/css'>

  Drugi del pa preko CSS značk dodeli nov font izbrani znački. Kodo dodamo CSS stilom, ki so lahko v isti datoteki ali zunanji CSS datoteki.
  h1 { font-family: 'IM Fell DW Pica', arial, serif; }

google-font-koda

Poleg enostavne implementacije Google fonta imamo na voljo tudi naprednejše oblike, in sicer uporaba različnih oblik fontov, “preloader” in implementacijo Google fonta preko CSS datoteke.

Pri testiranju sem opazil odstopanja med posameznimi brskalniki in napak pri nalaganju. Poleg začetniških napakic pa je tudi nabor fontov precej slab. Upajmo, da se Google font storitev “prime” in, da dobimo zanesljivo platformo z veliko bazo dodatnih fontov.

Komentiraj


*