Iluzija hitrosti pri aplikacijah

Iluzija-hitrosti-pri-aplikacijah

Hitrost je zelo pomemben faktor vsake spletne strani ali aplikacije, saj se uporabniki o dolgoročni uporabi odločajo tudi na podlagi hitrosti ali iluzije hitrosti. Na sami hitrosti pa moramo delati že od začetka izdelave spletne strani ali aplikacije, saj so kasnejše izboljšave hitrosti precej zamudne in drage. Za ustvarjanja iluzije hitrosti pa se lahko poslužujemo tudi drugih metod, ki zahtevajo dobro načrtovanje celotne uporabniške izkušnje.

Primer takšnih iluzij hitrosti so različne animacije na gumbih, kjer lahko z enostavnim spreminjanjem barve gumba ob interakcijah, uporabniku pričaramo občutek hitrosti. Tako dobi uporabnik takojšen odziv spletne strani ali aplikacije, da so zadeve v teku, čeprav se v resnici procesi začnejo izvajati nekoliko kasneje.

Podjetja tako pri svojih spletnih straneh in aplikacijah spretno uporabljajo metode iluzije hitrosti. Med najbolj znane zagotovo spada aplikacija Instagram, ki uporablja različne metode za iluzije hitrosti. Najbolj zanimiva je nalaganje slike, ki se začne že precej prej, kot pa kaže sama aplikacija. Nalaganje slike namreč običajno teče medtem, ko uporabnik še vpisuje podatke, tako ob kliku na gumb za objavo aplikacija daje občutek izredne hitrosti. Drugo precej znano podjetje je Facebook, ki običajno pred prikazom vsebine prikaže prazna polja v katere se bo kasneje naložila vsebina in daje tako uporabniku lažen občutek hitrosti.

Iluzija-hitrosti-pri-aplikacijah

Iluzija hitrosti je tako skoraj enako pomembna, kot sama hitrost aplikacije, saj si lahko z iluzijami pomagamo v primerih, kjer izboljšanje hitrosti zaradi takšnih ali drugačnih razlogov ni mogoče. Uporabniki tega ne bodo opazili oz. bo za njih storitev hitrejša, to pa lahko igra odločilno vlogo pri uspehu spletne strani ali aplikacije.

Komentiraj


*