Kako pretvorimo manjkajoče fonte v PDFju v krivulje – Create outlines from missing fonts in PDF

Prebiranje PDFjev, kjer imamo v uporabi različne oziroma nestandardne fonte je enostavno. Problemi lahko nastanejo, ko želimo takšne PDF dokumente odpreti v Illustratorju ali njemu sorodnim programom, ko takšnih fontov nimamo.

Takšni problemi nastopijo, če avtor iz takšnih ali drugačnih razlogov ni vključil nestandardnih fontov v sam PDF. Spreminjanje takšnih dokumentov brez uporabljenih fontov pa je tako nemogoče, saj nam program pred odprtjem vedno ponudi nadomestne fonte. Običajna rešitev je tu ta, da se odpravimo na lov za manjkajočimi fonti.

Precej manj znana rešitev pa je ta, da fonte oziroma besedilo v PDFju pretvorimo v krivulje in si tako prikrajšamo delo z iskanjem fontov. Postopek je sledeč:

  1. Odpremo PDF dokument z Adobe Acrobat Pro verzijo.
  2. Dokument preshranimo v EPS format (File>Save As> …).
  3. V nekaterih verzijah programa se je potrebno poigrati z dodatnimi nastavitvami.
  4. EPS dokument odpremo v Illustartorju.

Illustrator nam bo javil probleme z manjkajočimi fonti, ampak celotno besedilo je bilo pretvorjeno v krivulje. Iz takšnih dokumentov nato enostavno uporabimo besedilo oziroma želene elemente, ki jih prej nismo mogli.

Ostali elementi v PDF dokumentu pa se v takšnem načinu največkrat »pokvarijo« oziroma podrejo in zaradi tega niso priporočljivi za uporabo. Priporočljiva metoda tu je ta, da uporabite elemente, ki jih dobite iz verzije, ko fontov nimamo.

Komentiraj


*