Kako se lotiti izgradnje spletne strani

Najprej moramo vediti kaj želimo s spletno stranjo doseči oziroma moramo imeti cilj. Nato je potrebno pripraviti načrt spletnega mesta. Potrebno je zbrati vso vsebino, ki jo želimo uporabiti in jo analizirati. Na podlagi tega narediti strukturo spletne strani. Tako si postavimo začetno ogrodje na katerem bomo gradili naprej.

Naslednji korak je priprava grafičnega osnutka in postavitev vsebine na spletni strani. Osnutek se začne na papirju, ko smo zadovoljni s postavitvijo gradnikov spletne strani na papirju se lotimo grafične postavitve v grafičnem programu, ki nam je na voljo.

Po potrjeni grafični predlogi se lotimo razreza. Spletno stran v grafični predlogi razdelimo na posamezne dele, ki jih nato razrežemo v posamezne dele in shranimo, kot slike v GIF, JPG ali PNG formatu. Dele, kjer imamo samo eno barvo je bolje nadomestiti s programsko kodo, kot pa z slikicami. Razrezane dele potem sestavimo skupaj s pomočjo programskega jezika HTML. Ponavadi se uporabijo tabele, kjer si celotno spletno stran predstavljamo kot velikansko tabelo, v posamezna polja pa vstavljamo slike, barve besedilo, ki smo jih določili v razrezu. Za naprednješe uporabnike pa pride upoštev programiranje s pomočjo DIV polj. Tu je potrebno širše znanje CSS-ja in poznavanje HTML jezika. Oba načina razreza bosta podrobneje predstavljena v drugem članku. Tako smo zgradili HTML “template” na katerih lahko gradimo naprej.

Naslednji korak, je vnašanje povezav in vsebine. Potrebno je povezati vse strani med seboj in dodati ustrezne vsebine. Zaradi boljšega uveljavljanja v spletnih iskalnikih je potrebno uporabljati različne naslove spletnih strani, dobre opise in ključne besede, ki se moramjo razlikovati od strani do strani. Sama vsebina pa mora biti pregledna in uporabljati rzlične naslove – “headinge”.

Na koncu lahko še samo spletno stran popestrimo z Flash animacijami ali tako imenovanimi “bannerji”. Nato nam manjka samo še domena in prostor na strežnikih, kjer lahko objavimo spletno stran. Pa veliko uspehov pri izgradnji spletnih strani.

Komentiraj


*