Kako uspešno lansirati agencijo?

ITS-NOT-HOW-GOOD-YOU-ARE-ITS-HOW-GOOD-YOU-WANT-TO-BE

Vsi začetki so težki, še posebej če se odločimo iti na svoje in postati sam svoj šef. Največ pasti nas čaka ravno na začetku. Pozorni moramo biti na stroške, da ne zapravljamo preveč in ne premalo. Potrebujemo tudi ravno prav samozavesti(preveč nikoli ni dobro) in kanček sreče. Preden pa sploh začnemo pa moramo temeljito razmisliti o naših zmožnostih in povpraševanju na trgu.

Da uspemo moramo biti ob pravem trenutku na pravem mestu. Poleg omenjenega pa potrebujemo še pravo idejo. Naslednjih deset točk vam bo služilo za smernice na poti ustvarjanja svoje agencije.

1. Raziskovanje trga

Preden odprete svoje podjetje je dobro raziskati svoj trg oziroma tržno nišo. Podajate se namreč v zelo zasičen trg, ki pa je žal za “hudo” specializacijo premajhen. Če smo zelo specializirani potem je bolje ciljati globalno, kot pa lokalno. Zaradi tega imamo v Sloveniji agencije, ki “znajo” vse.
Za začetek je najbolje navezati stik z ostalimi agencijami in z njimi poskušati delati na posameznih projektih. Tako boste dobili občutek za delo, sestanke in obseg povpraševanja po tovrstnem delu. Na podlagi tega boste lahko ocenili ali je smotrno odpreti lastno agencijo.

2. Poznati moramo svoje meje

Postati sam svoj šef je plemenit in pohvale vreden korak. Ampak ta korak mora imeti izčrpen poslovni načrt in dobro razumevanje svojih mej in trga. Zadovoljne stranke se vračajo nezadovoljne stranke izgubite za vedno.

3. Samopromocija

Prvi korak je ponavadi postavitev lastne spletne strani. Poleg tega pa imamo še vizitke, emaile, pisma, srečanja, razstave, dogodke, forume, mreže, …

4. Ustvarjalen prostor

Delo doma ni primerno za vsakega, saj potrebujemo pisarno in okolje v katerem lahko nemoteno ustvarjamo in srečujemo svoje stranke in partnerje. Če imamo svoje prostore v bližini drugih agencij ali podjetij je večja verjetnost za različna sodelovanja in pridobivanja novih strank. Dobro vzdušje, urejeni prostori in dobra kava pa veliko pripomorejo k temu.

5. Primerna strojna oprema

Potrebujemo strojno opremo, ki je primerna za agencijo. Ali so to PCji ali MACi je dandanes praktično vseeno. Iz izkušen pa priporočam tako PCje, kot MACe. Namreč nikoli ne vemo kakšne bodo zahteve naročnikov. Priporočljivo je imeti tudi prenosni računalnik za sestankovanje in predstavitve izven pisarne.

6. Programska oprema

Ali se boste ukvarjali s tiskom ali digitalnimi mediji boste potrebovali praktično že standardno strojno opremo Adobe Creative Suite. Poleg programske opreme za ustvarjanje pa boste potrebovali tudi nekaj za upravljanje in razporejanje časa in dejavnosti.

7. Varnostna kopija podatkov

Vedno imejte dobro varnostno kopijo podatkov. Izguba vseh podatkov je lahko za agencijo pogubna. Cene diskov za shranjevanje podatkov so v primerjavi z ostalimi problemi, ki jih lahko imamo zanemarljivi. Zato vedno poskrbite za varnostno kopijo.

8. Delo z ljudmi

Kot ustanovitelj podjetja ali zasebnik boste imeli veliko komunikacije z drugimi. Vaša sposobnost navduševanja, prenašanja idej in dobrega sporazumevanja bodo tako ključnega pomena. Če še niste oseba, ki obvlada delo z ljudmi je to zadnji čas, da to postanete. Druga možnost je, da poiščete kader, ki te sposobnosti ima. Dobri odnosi z partnerji in strankami pomenijo veliko verjetnost ponovnega dela z njimi in nadaljnjih priporočil.

9. Upravljanje s časom

Posel, računi, oprema, promocija, … na začetku lahko hitro delamo po 12 ali več ur pa še vedno zaostajamo z projekti. Tu je biti dober gospodar svojega časa ključnega pomena. Naše delo moramo razdeliti smiselno in organizirano.

10. Prepoznavanje priložnosti

Preden dosežete točko, kjer boste lahko delo odklanjali boste morali loviti praktično vse možnosti za zaslužek. Vedno imejte pri roki vaše vizitke, zanimajte se za delo drugih in razmišljajte, kako lahko s svojim delom nadgradite ali dodate dodano vrednost.

Pa srečno;)

Viri: različne knjige Paul Ardena, revije CA, CAp in .Net, različne spletne strani in dolgoletne izkušnje na področju dela agencij.

Komentiraj


*