Oblikovanje za “touchscreene” oziroma iPade

Za “touchscreene” ste gotovo že slišali, za iPad pa bi morali do danes tudi že. “Tochscreeni” so se teko iz različnih sejmov ali zdravstvenih domov za potrjevanje kartic preselili v naša vsakdanja življenja.

Na trgu je poleg izvrstnega iPada na voljo še nekaj drugih “touchscreenov”. Zaradi tega bo potrebno pri izdelavi spletnih mest paziti nato, da bodo slednje podpirale tudi “touchscreen” naprave oz. medije.

Pri oblikovanju za “touchsreene” oziroma iPade je potrebno paziti na:

 1. Dimenzije zaslona (1024×768)
  Upam, da ste slednji pogoj upoštevali že pri izgradnji klasičnih spletnih strani, saj ima še velika večina ljudi slabše monitorje nižjih resolucij. Nenapisan standard je, da naj bi strani merile v širino maksimalno 960px. Slednja mira ravno še pokriva male zaslone, veliki pa imajo dovolj prostora za “dihanje”.
 2. Razmiki med elementi
  Pri uporabi “touchscreenov” pridejo prav večji razmiki med posameznimi elementi, predvsem med povezavami oz. navigacijo. Brskanje preko “touchscreena”, kjer uporabljamo prste namesto miške je precej težje, sploh če imamo debele prste. Zaradi tega je pametno upoštevati razmike in velikosti posameznih elementov.
 3. Uporaba desne roke
  Večina spletnih strani uporablja za pod-navigacijo standardno pozicijo, ki je na levi strani. Ob brskanju preko iPada pa slednje ni najboljše, saj desničarji uporabljamo desno roko namesto miške. S strani uporabniške izkušnje je tako bolje postaviti navigacijo na desno stran. Po nekem čudnem naključju ima blog Pomagalnik že prilagojeno navigacijo iPadu.
 4. CSS:hover
  Hover funkcija, ki jo tako radi uporabljamo pri izdelavi spletnih strani tu odpade. Prav tako različni “drop-down” meniji, ki uporabljajo CSS značko “hover”, saj slednja na iPadu in podobnih napravah ni mogoča. Zaradi tega mora naše spletno mesto delovati tudi brez “hover” opcij. “Drop-down” menije pa lahko rešimo, tako da na podstraneh ponudimo ša klasično navigacijo na levi oz. sedaj na desni strani.
 5. Flash tehnologija
  Verjetno ste že zvedeli, da Flash tehnologija uradno ne deluje na iPadih (ali iPhone-ih). Zaradi tega je pametno razmisliti o drugih alternativnih tehnologijah. Tako uporabniki na “touchscreenih” oz. iPadih ne bodo prikrajšani.

Za boljšo uporabniško izkušnjo in večjo podporo različnim napravam je priporočljivo pri razvoju in izdelavi spletnih mest upoštevati tudi zahteve “touchscreenov”. Namreč iz dneva v dan povečujejo svoj delež in postajajo vse pomembnejši medij za prebiranje spletnih vsebin.

Komentiraj


*